Ne žele čekati smrt
11

Aktivisti na ulicama nakon još jednog stravičnog ubistva u Gradačcu: Potrebna edukacijska kampanja

A. K.
Foto: Dževad Pašalić
Foto: Dževad Pašalić
Još jedan slučaj stravičnog ubistva potresao je građane Gradačca, a manja grupa njih, uz podršku aktivista iz Gračanice danas su održali protestno okupljanje.

Prije tačno devet mjeseci u Gradačcu se dogodilo svirepo višestruko ubistvo, a glavna meta bila je Nizama Hećimović, koja je likvidirana na očigled javnosti.

Nažalost, nije previše vremena prošlo, a ovaj gradić zadesila je još jedna tragedija i zločin femicida. Naime, u srijedu uvečer pronađeno je beživotno tijelo Halide Mujedinović, koja je oštricama sjekire na brutalan način ubijena.

Foto: Dževad Pašalić
Foto: Dževad Pašalić

Građani i aktivisti su zabrinuti i ogorčeni, a danas su u Gradačcu održali još jedno protestno okupljanje. Iako je u pitanju tek manji broj osoba, njihove poruke koje su uputili javnosti su prilično jake i važne.

"Mi insistiramo na određenim aktivnostima i očekujemo da Gradačac uradi barem edukacijsku kampanju po mjesnim zajednicama. Smjene u policiji postoje, a očekujemo i ozbiljan angažman Centra za socijalni rad, kao i Centra za mentalno zdravlje. Mi moramo znati šta je nasilje jer ne možemo čekati da nama neko oduzme život", kazala je aktivistica iz Gradačca Nerma Šarić.

Svoju podršku danas su pružili i aktivisti iz Gračanice, a među njima je i Larisa Šuša.

"Tu smo kako bismo pružili podršku, ali i poslali poruku da se problematika ugrožene sigurnosti usljed izostanka socijalne države dešava gotovo u svakom našem gradu. Samo od građanskog aktivizma i pokretljivosti samih građana zavisi koliko će loše stanje u svakoj lokalnoj zajednici biti. U Gradačcu od 11. augusta vidimo da su se desila četiri ubistva i niz drugih slučajeva za koje neformalno saznajemo", istaknula je Šuša.

Okupljeni u Gradačcu su još jednom ukazali na važnost usvajanja zakona o femicidu, a zatražili su i reakciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.