Bujice su posebno opasne
42

Više od 300 poginulih u poplavama u Afganistanu: Brojna mjesta na sjeveru zemlje odsječena

SRNA
Foto: X
Foto: X
Više od 300 ljudi poginulo je u velikim poplavama koje su zahvatile više afganistanskih provincija, saopštio je Svjetski program UN-a za hranu.

Afganistanske vlasti proglasile su vanredno stanje i ulažu napore da spase povrijeđene, prenio je AFP.

Obilne kiše jučer su izazvale poplave, a bujice vode i blata prošle su kroz sela i poljoprivredna zemljišta u nekoliko provincija. To je dovelo do uništavanja mnogih objekata, ali i ljudskih žrtava nažalost.

Preživjeli se danas kreću blatnjavim ulicama, kroz ruševine i oštećene zgrade. Vlasti i nevladine grupe angažovale su spasilačke radnike i pokušavaju da dostave pomoć stanovništvu, ali upozoravaju da su pojedine oblasti odsječene vodom.

Sjeverna provincija Baglan je jedna od najteže pogođenih i samo u njoj je nastradalo više od 300 ljudi, a hiljade kuća je uništeno ili oštećeno, navodi UN-ova agencija. U drugim sjevernim provincijama je znatno manji broj stradalih.

"Prema trenutnim informacijama, u provinciji Baglan ima 311 poginulih, 2.011 uništenih kuća i 2.800 oštećenih kuća", rekla je Rana Deraz, službenica za komunikacije ove agencije UN u Afganistanu.

Postoje razlike između broja poginulih koje su objavile vlasti i humanitarne agencije. Agencija UN za migracije saopštila je da je u Baglanu zabilježeno 218 smrtnih slučajeva, a talibanska uprava registrovala ih je 153.