Scene kao iz filma
37

Kako izgleda posao privatnog detektiva iz BiH: Dobijamo jako čudne zahtjeve

I. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Često u filmovima gledamo uzbuđujuće scene praćenja i špijuniranja osoba po narudžbi, kao i otkrivanje prevara, ubistava i mita uz pomoć privatnog detektiva. Adela Krivanek Magerl otkrila nam je koliko to liči na stvarni rad privatnog detektiva kod nas.

Ona radi kao privatni detektiv na području Hrvatske, drugih evropskih zemalja, ali i Bosne i Hercegovine.

Za Klix.ba je pojasnila da rad privatnih detektiva uključuje kombinirani rad u uredu i na terenu. Neovisno na koji način će istraga biti provedena, temelj svake istrage je analiza i priprema za operativni dio posla na terenu. Nakon toga se pristupa analizi i obradi prikupljenog materijala te se radi na Izvještaju koji se zajedno s prikupljenim materijalima predaje stranci.

"Da bi dokaz bio validan dokaz na sudu, mora biti prikupljen na zakonit način i prema pravilima struke (kriminalističke metodike, taktike i tehnike), a što je u konačnici i smisao rada privatnog detektiva", rekla je.

Prilikom prikupljanja podataka, informacija i dokaza koriste se metode vizualnog pregleda, intervjua i fotografiranja kao načina fiksiranja tragova.

"Korištenje tehničkih sredstava je u našem poslu dosta ograničavajuće, kada govorimo o Zakonskom uređenju u Hrvatskoj, dok Slovenija, Italija i Austrija imaju dosta fleksibilniji Zakon po tom pitanju. Posao privatnog detektiva je vrlo dinamičan i raznolik toliko koliko je različitih osoba i životnih priča u kojima se pojedinci nađu", rekla je ona.

O tome da li scene iz filmova liče na pravi posao privatnog detektiva Adela je kazala da filmovi vjerno prikazuju jedan dio istrage i rada privatnih detektiva. Ali s obzirom na to da se pretežno radi o američkim filmovima, slika je vjernija i njihovim detektivima, jer njihov rad se djelimično i razlikuje od rada privatnih detektiva u Evropi.

"Iako je prva detektivska agencija bila osnovana u Evropi, prva američka agencija je postala svjetski poznata, a kompanija radi i danas", rekla je.

Kako izgleda svakodnevnica privatnog detektiva?

Veći dio detektivskog posla se odnosi na pratnju ciljane osobe ili osoba, a kojom prilikom se sačinjava niz fotografija. Međutim, nekada je neophodno napraviti i video jer određene okolnosti je teško vjerno prenijeti samo fotografijom. Primjerice, detektivi u Sloveniji su ovlašteni prilikom intervjuiranja osobe sačiniti i audio-snimak.

"Na našim prostorima se metoda prerušavanja prilikom rada na terenu ne koristi, jer bi to spadalo u mjere tajnog praćenja i posebnih istražnih radnji, a za privatne detektive je takvo nešto kazneno djelo. Međutim, poznajem u svijetu nekoliko agencija koje rade i na takav način", rekla je.

Da li privatni detektivi mogu raditi u Bosni i Hercegovini?

U Federaciji Bosne i Hercegovine, posao privatnih detektiva nije reguliran Zakonom. Iako su postojale brojne inicijative već dugi niz godina, do izglasavanja Zakona o privatnim detektivima nije došlo. Međutim, Republika Srpska i Distrikt Brčko imaju Zakon o privatnim detektivima, što olakšava rad ali i pruža mogućnost fizičkim licima da provedu istragu u predmetima u kojima imaju opravdani pravni interes.

"Zakonska nereguliranost ne znači da detektiva nema i da ne rade, pa tako usporedbu možemo staviti sa Njemačkom, koja jednako nema Zakon o detektivima, ali ih je preko 3.500 na tržištu te se registriraju temeljem Zakona o trgovačkim društvima", pojasnila je Adela.

Negativna posljedica toga jeste da ovakav način poslovanja dovodi do neuređenog tržišta i rizika za stranke. Pojavljuju se firme koje nemaju educirano osoblje, pa improviziraju, a nerijetko klijenta svojom istragom dovode u rizik.

"S obzirom na to da je veliki broj stanovnika BiH raseljen širom Evrope i svijeta, ali i na činjenicu da je Balkan poznat po Balkanskoj ruti, često se pojavljuju slučajevi u kojima tragovi vode na područje Bosne i Hercegovine. Zakonskim uređenjem ove djelatnosti, olakšao bi se posao privatnim detektivima, iako je i do sada zabilježeno pozitivno iskustvo saradnje s policijskim tijelima Federacije BiH", pojasnila je.

Da li se može istražiti bilo koji slučaj?

Zaštita privatnosti, ličnog i porodičnog života je jedna od temeljnih ustavnih vrijednosti svake uređene države, a radi čega detektivi moraju voditi računa o zahtjevu svake osobe jer ukoliko stranka nema opravdani pravni interes radi kojeg pokreće istragu, takav zahtjev je najbolje odbiti. Ukoliko stranka ima opravdan pravni interes, detektivi rasterećuju policiju, ali i sudstvo. Privatni detektiv se može posvetiti slučaju, a koliko će resursa biti uloženo u istragu ovisi isključivo o naručitelju.

Italija ima praksu korištenja privatnih detektiva čak i kao ispomoć tijelima javne vlasti te se na taj način rasterećuje budžet i resursi kojima službe raspolažu.

Adela ipak vrlo rijetko radi na području Bosne i Hercegovine jer se izbjegava područje na kojem rad nije regulisan. Ali ukoliko je za predmet rad u BiH krajnje nužan, saradnja s policijom je neizbježna. Međutim ukoliko se radi o području koje je pokriveno Zakonom o privatnim detektivima, nastoji se predmet radije proslijediti kolegama koji već na tom području djeluju.

Koji su najčudniji zahtjevi klijenata?

Adela je navela da je jedan od čudnijih zahtjeva bio zahtjev klijentice da je pratimo i bilježimo osobe koje bi nju pratile i eventualno dobacivale pri odlascima u kupovinu ili kafić. Ali prilikom pratnje, nastojala je pobjeći detektivima na terenu.

"Bilo je upita poput 'Da li bi mogli organizirati analizu tragova na donjem rublju supruge?', bilo je i onih koji bi tražili protuprislušni pregled kuće smještene uz granicu, a gdje se doista i pronašao prislušni uređaj", navela je.

Međutim, kaže da je teško reći da li se ovi predmeti mogu svrstati u "čudne" jer svakom zahtjevu se pristupa s jednakom ozbiljnošću i pažnjom dok se ne utvrdi da predmet nije vrijedan toga te da se radi o problemima druge prirode.