Crna hronika
265

Sarajevski detektiv u lovu na preljubnike, varalice, djecu i Facebook šarmere

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako u našoj zemlji, tačnije u FBiH, još nikada nije usvojen zakon o privatnim detektivskim agencijama, u Sarajevu su istražiteljske agencije, ali i pojedinci, itekako aktivni. Potajno djeluju zbog međuprostora uzrokovanog neuređenim zakonodavstvom i to zahvaljujući svojim vjernim klijentima. Zanimljivo je da najviše posla imaju sa nevjernim partnerima.

Naime, u svijetu se usluge privatnih istražitelja već odavno koriste, ali u BiH takve usluge su izuzetno ograničene. Posebno je to slučaj u FBiH, gdje usvajanje Zakona koji bi legalizovao rad detektivskih agencija nikada nije dovedeno do kraja. S druge strane, to nije slučaj u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, gdje je rad detektiva već odavno zakonski uređen.

No, u Federaciji u tajnosti Ipak djeluje nekoliko agencija, odnosno pojedinaca koji se bave ovom djelatnošću. Jedan od takvih je i Dino B. (Identitet poznat redakciji) koji je, kako kaže, godinama u detektivskom poslu. Do sada, u najvećem broju slučajeva se susretao sa poslovima u kojima su njegovi klijenti izražavali sumnju u vjernost svojih partnera i samo su zapravo tražili njegovu potvrdu. U najvećem broju slučajeva, sumnja se pokaže tačnom.

No, često su njegove usluge tražili i roditelji kojima je bilo sumnjivo ponašanje njihovog djeteta, ali i prevareni poslodavci.

Prevareni poslodavac

"Radio sam na jednom slučaju u kojem je moje usluge zatražio vlasnik jedne firme jer je sumnjao u ponašanje svoga radnika. Naime, radnik je zadobio povredu na radu, tj. radna mašina mu je slomila ruku. Iako je to prošlo i brzo se oporavio, od svoga direktora je tražio odštetu od 20.000 KM, iako mu je ovaj nudio 5.000 KM", priča nam Dino.

Radnik to nije htio prihvatiti i poslušao je savjet advokata te tužio svog direktora tražeći veći iznos novca. Kako bi izbjegao sukob sa poslodavcem bio je na bolovanju.

"Ja sam pratio tog čovjeka i utvrdio da zapravo uopće nije bolestan te da sasvim normalno radi. Predočio sam dokaze poslodavcu, a on je djelovao dalje", pojašanjava Dino.

Facebook brakolomac

Nerijetko Dino prima pozive za usluge i iz inozemstva i to Švicarske, Austrije... Gotovo kao po pravilu radi se o provjeri vjernosti partnera. Ono što je i njega samoga iznenadilo jeste činjenica da sve više ljudi zahtijeva od njega da hakuje Facebook profile partnera.

"Facebook uništava brakove. Zaista često traže od mene da hakujem profile kako bi supružnici vidjeli sa kime to razgovara njihov partner, kome šalje poruke i kakvog sadržaja. Tako dopisivanje sa osobom u virtuelnom svijetu koju zapravo nikada niste vidjeli dovodi do strašnih problema u braku pa i pucanja braka", priča nam Dino.

Sumnja kao prvi glasnik nesreće

No, sumnja u bračnu ili partnerovu nevjeru tu se ne zaustavlja.

"Žene također varaju svoje partnere i nekako sam u najvećem broju slučajeva žene i provjeravao, ali to nakon što se zapravo pojavi sumnja u nevjerstvo kod partnera. Tako je jedan muškarac zatražio moje usluge, nakon čega mu je javljeno da je njegova draga viđena sa drugim. Iako joj je on plaćao stan, ali i sve ostalo, nakon sedmodnevnog praćenja ustanovljeno je da je njegova sumnja tačna te da dama ima drugoga. Poslao sam mu dokaze kako bi se u to i uvjerio", priča nam Dino.

Usluge ovoga istražitelja koji, kako nam je kazao, uglavnom radi sam, u zavisnosti od onoga što se od njega traži, na dnevnoj osnovi koštaju od 50 ili 100 KM pa sve do 300 KM. Klijentima svoje tvrdnje, odnosno utvrđeno činjenično stanje na terenu, uvijek dokaže fotografijama ili videosnimkom.

Kako nam je ispričao, nerijetko ga pozivaju i dame da utvrde vjernost svoga partnera, ali se one ne potvrde baš u svakom slučaju.

"Jedna veoma mlada klijentica bila je uvjerena da je dečko vara. Pozvala me je i objasnila njegovo čudno ponašanje. Tražila je da ga pratim u stopu. Na kraju se ispostavilo da on zapravo ima društvo sa kojim provodi mnogo vremena igrajući videoigre", priča nam kroz smijeh Dino.

No nisu svi slučajevi tako simpatični. U jednom otkrivanju nevjernog supruga čak je i istražitelj završio na sudu, a zbog fotografija koje su dami ponuđene kao dokaz o nevjerstvu.

"Muž joj se teško osvetio, udarao ju je dok nije otkrila kome je platila za fotografije. Sve je završilo na sudu", prisjeća se Dino.

Roditelji gube kontrolu nad djecom

Naš sagovornik u velikom broju slučajeva posla je imao i sa roditeljima koji jednostavno počnu da gube kontrolu nad svojom djecom pa traže pomoć istražitelja kako bi saznali zbog čega se čudno ponašaju.

"Često sam dolazio do saznanja da se djeca drogiraju, a roditelji nemaju pojma o tome. Misle da im dijete dođe pripito, a u pitanju je sasvim druga stvar. Djeca se drogiraju, imaju previše novca i slobode. Onda roditelji traže moju pomoć", kaže Dino.

U jednom slučaju otac je primijetio čudno ponašanje svoga inače primjernog sina. Iako je mogao biti primjer svakome nešto je u njegovom ponašanju izazvalo sumnje kod njegovog oca.

"Bilo je to neugodno iskustvo. Ozvučili smo ga kako bi otac znao šta se dešava. Otkriće je bilo šokantno za oca jer se pokazalo da mu je sin zapravo homoseksualac", kazao nam je Dino.