biznis
11

Hrvatska: Raste potreba za detektivskim uslugama u biznisu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Hrvatskoj je u posljednjih pet godina povećana potreba za uslugama detektiva u oblasti sigurnosnog savjetovanja, koji treba da pomogne menadžerima, upravi i vlasnicima preduzeća u odlučivanju u kriznim situacijama poslovanja, saopšteno je iz Hrvatske privredne komore.

"To upućuje na sve veću potrebu tržišta za uslugom sigurnosnog 'business intelligencea', s obzirom da faktor pravovremene informacije predstavlja prednost/profit i ima svrhu stvaranja prednosti na tržištu", navodi se u saopštenju i dodaje da ove usluge mogu pomoći i u oblasti ljudskih resursa, zaštiti intelektualnog vlasništva i poslovnih tajni.

Privatni detektivi u Hrvatskoj legalno rade od 1996. godine, a u aprilu 2014. godine u sklopu Hrvatske privredne komore, pri Udruženju istražnih i zaštitnih djelatnosti osnovana je i Grupacija istražnih djelatnosti.

Osnovni zadatak grupacije je otklanjanje predrasuda o ograničenosti detektivskih usluga i proširenje spoznaja da su privatni detektivi znalci procjene, tragači za podacima, kreatori pravovremene i pravilno oblikovane informacije i pouzdani savjetnici.

Trenutno je u Hrvatskoj registrovano 110 osoba s licencom privatnog detektiva.

Najčešći klijenti privatnih detektiva su uz fizička lica, advokati, zatim investitori, menadžeri, osiguravajuća društva i drugi.