BiH
0

Jevreji uz molitvu dočekali Novu godinu

Anadolija
Jevreji diljem svijeta večeras slave dolazak 5774. godine i prvi dan mjeseca Tišri.

Kako Jevreji vrijeme računaju po lunarnom kalendaru, tako i Nova godina nastupa zalaskom sunca.

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Eli Tauber kazao je za AA da je Nova godina zapravo trenutak kada Jevreji raščišćavaju svoje račune i sagledavaju šta su napravili tokom protekle godine.

"Čitav mjesec prije današnjeg dana, u mjesecu Elulu, pokušavaju da svedu svoje račune. Oni koji su sveli račune i koji su bili dobri pred Bogom, bit će upisani u Knjigu života. Oni koji nisu bili dobri, ne ulaze u Knjigu života, već u neku drugu, a tu su i oni treći koji se nalaze negdje između", pojasnio je Tauber.

Nakon proslave Nove godine, slijedi deset dana pokore. Tada oni koji "nisu bili ni dobri ni loši" pokušavaju pronaći svoj put.

Tauber ističe da oni tada traže oprost od onih kojima su na neki način nanijeli štetu, materijalnu ili su ih povrijedili kao osobe, te traže oprost grijeha.

Jevrejska Nova godina dočekuje se uz molitvu. Jevreji u Sarajevu večeras su se molili u Muzeju Jevreja BiH, nakon čega su u Jevrejskoj opštini uz simboličnu večeru, proslavili početak nove godine u prisustvu svojih najbližih.

"Ta večera nije neka svetkovina, ali je puna simbolike. Tada se donosi blagoslov na određena jela koja daju snagu za nastavak životau. Jabuka se umače u med da bi Nova godina bila slatka, nar se koristi kao izvor mudrosti, jer se, kako vjerujemo, u naru nalazi 613 zrna mudrosti, zatim se jede riba, da bi se pokazalo na koji način treba da se izdrži i nastavi dalje u životu", pričao je Tauber.

Jevreji su u Bosnu i Hercegovinu, koja je tada bila u sastavu Osmanske imperije, došli krajem XIV vijeka nakon progona iz Španije, a jevrejska zajednica se održala sve do danas.

O njihovom životu na ovim prostorima svjedoče i sinagoga u Sarajevu, jevrejska groblja u Sarajevu, Bihaću i Tuzli, Muzej Jevreja u Sarajevu.

"Jedan dio Jevreja u BiH porijeklom je iz Španije. Prema podacima koje imamo, Jevreji su došli ovdje 1522. godine, iako se kao zvanični datum navodi 1565. godine. Već oko 500 godina Jevreji dočekuju Novu godinu u BiH", zaključio je Tauber.