{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jerlagić: Upozoravali smo na nedostatke prije popisa, a sad su i vidljivi

4.10.2013. u 14:44
27
34
Jerlagić: Upozoravali smo na nedostatke prije popisa, a sad su i vidljivi
27
Jerlagić: Upozoravali smo na nedostatke prije popisa, a sad su i vidljivi
Amer Jerlagić (Foto: Klix.ba)
Na aktuelnom Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. vidljivi su mnogobrojni nedostaci na koje smo permanetno i javno upozoravali, navode u Stranci za Bosnu i Hercegovinu.
"Danas kada se popis obavlja, svi ti nedostaci izlaze na površinu i potvrđuju da Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine sa entitetskim zavodima nije obavila ni približno dobru pripremu za ovako zahtjevan projekat.

Prvi put, kada Bosna i Hercegovina, kao međunarodno priznata članica UN-a, nakon 22 godine, vrši popis stanovništva, sa žaljenjem moram konstatovati da su odgovorne agencije nespremno krenule u ovaj zahtjevan i vrlo bitan projekat za Bosnu i Hercegovinu.

Problem na koji smo najviše ukazivali je nepostojanje centralne popisne lokacije, a danas je četvrti dan popisa. Centralna popisna lokaciju nije pripremljena, nema kontrole pristupa, video nadzora, kao i to da popisnice sa podacima građana, nemaju obezbjeđenu lokaciju gdje će biti sigurne.

Ovim putem apeliram na Agenciju i entitetske zavode da ne obmanjuju građane izjavama da je sve spremno, kad je vidljivo da je čitav nevladin sektor zabrinut, te na koji način pojedini popisivači obavljaju popis.

Posebo apeliramo na Agenciju kada govore o zaštiti podataka građana. Smatramo da ovdje nije riječ o enkripcijskoj zaštiti. Enkripcijska zaštita podataka dolazi kada se svi podaci sa popisnice unesu u bazu podataka. Tada će biti neophodna enkripcija. Ovdje se radi o primarnoj zaštiti podataka.

Kao i do sada, pratit ćemo dešavanja oko popisa i permanentno upozoravati na uočene propuste, te tražiti odgovornost od onih koji su po zakonu i odgovorni, jer je krajnje nekorektno prijetiti građanima, a statističke institucije nisu osigurale ono osnovo pravo, pravo na sigurnost i diskreciju podataka", navodi se u saopćenju predsjednika Stranke za BiH Amera Jerlagića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: