BiH
0

Jerlagić: U Bosanskoj Gradišci nastavljeno masovno poništavanje popisnica

FENA
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Amer Jerlagić izjavio je da se u općini Bosanska Gradiška i danas nastavlja masovno poništavanje popisnica.

"Bez obzira na upozorenje koje sam jučer uputio u otvorenom pismu direktoru Agencije za statistiku BiH Zdenku Milinoviću i upozorio na dešavanja vezana za poništavanje popisnica bez znanja građana i domaćina u Bosanskoj Gradišci, ista stvar se nastavlja i danas. Po saznanjima koja imamo s terena i danas je 500 do 600 popisnica poništeno od instruktora. To sve asocira na aparthejd koji se provodi u Bosanskoj Gradišci od instruktora", izjavio je Jerlegić za Fenu.

Kako navodi, općinska instruktorica je poslije završenog popisa, bez ikakve koordinacije s popisivačima počinila kazneno djelo i poništavala popisnice, a da pri tome s popisivačem nije ponovo posjetila domaćinstva, niti o tome obavijestila građane čije je popisnice poništila.

Mnogi od građana, nosioci domaćinstava, odnosno njihovi članovi ni ne znaju da su njihove popisnice poništene. Vrijeme predviđeno za popis je isteklo, tako da se oštećeni građani više ne mogu popisati ni po kojem osnovu. Ovdje se radi isključivo o popisnicama domaćinstava bošnjačkih povratnika.

"Tražimo da se poništavanje obustavi i da se te popisnice vrate u normalnu proceduru", dodao je Jerlagić.

Stranka za BiH još jednom apelira na Agenciju za statistiku BiH da hitno izdaju nalog da se obustave takve aktivnosti, inače neće priznati rezultate takvog, kako kaže Jerlagić, aparthejdskog popisa.