BiH
0

Agencija za statistiku: Svi moraju poštovati ista pravila, popisnica ima dovoljno

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
S obzirom na informacija sa terena da popisivači ne poštuju istu metodologiju na području cijele BiH, odlasila se i Agencija za statistiku BiH. U saopćenju Agencije se navodi da su pravila jednaka na cijeloj teritoriji.

"Vezano za informacije da popisivači ne poštuju metodologiju na terenu ili da je primjenjuju na različite načine Agencija za statistiku BiH i ovim putem obavještava javnost da je metodologija za pripremu, organizovanje i provođenje popisa ista i jedinstvena za cijeli prostor Bosne i Hercegovine i da su svi učesnici u popisu obavezni da se pridržavaju i Zakona o popisu, metodologije i uputstava. Direktor Agencije za statistiku BiH uputio je 2. oktobra 2013. godine dopis preko entitetskih zavoda za statistiku svim popisnim komisijama lokalne samouprave da se obavezno poštuje Zakon i metodologija o popisu", navodi se u saopćenju.

Što se tiče nedostatka popisnica u pojedinim općinskim/gradskim popisnim komisijama iz Popisnog bira Agencije za statistiku BiH kažu da na terenu ima dovoljan broj popisnih obrazaca.

"Odštampano je 4.6000.000 popisnica P1 za osobe, a procjena je da u BiH živi između 3.500.000 - 3.800.000 stanovnika što znači da je odštampano 20 posto više popsnih obrazaca u odnosu na procjenu. Sve popisnice su, na vrijeme, prije početka popisa, distribuirane u opštinske/gradske popisne komisije i dijelom rezerva u entitetske zavode.

Štampu i distribuciju popisnih obrazaca vršila je Agencija za statistiku na osnovu distributivne liste koju su dostavili entitetski zavodi za statistiku. Entitetetski zavodi za statistiku su radili procjenu ukupnog broja i broja jezičnih verzija potrebnih popisnih obrazaca po općinskim/gradskim popisnim komisijama. Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je na osnovu spiskova entitetskih obrazaca vršila distribuciju popisnog materijala. Na osnovu zaključka Popisnog biroa, Agencija za statistiku BiH uputila je entitetskim zavodima za statistiku i popisnim komisijama lokalne samouprave dopis da u slučaju potrebe za dodatnim popisnicama P1 i/ili P2 izvrše redistribuciju popisnih obrazaca na terenu. Po našim saznanjima oređenu rezervu popisnica imaju i entitetski zavodi", navodi se u saopćenju Agencije.

Popisni biro Agencije za statistiku je demantovao navode medija od juče da se pojavio još jedan slučaj prenošenja popisnog materijala preko granice u Srebrenici. "Agencija za statistiku BiH dobila je dopis od Granične policije u kojem su navedena oba slučaja i od 4. i od 6. oktobra koji je razmotrio Centralni popisni biro i donio zaključke o kojima smo obavijestili javnost da ih popisna komisija općine Srebrenica suspenduje i pokrene protiv njih prekršajni postupak i da se ponovi popis u tim krugovima", navodi se u saopćenju.