{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hitno štampanje još 50.000 popisnica za RS

F
11.10.2013. u 12:24
0
55
Hitno štampanje još 50.000 popisnica za RS
0
Hitno štampanje još 50.000 popisnica za RS
Agencija za statistiku BiH odlučila je da se danas hitno odštampa 50.000 popisnica i dostavi Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske, kazala je danas na press-konferenciji savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.
Popisni biro Agencije za statistiku ponovo je danas zatražio od entitetskih zavoda da hitno dostave izvještaj o tome gdje su prazne popisnice koje su dostavljene na teren, izvještaj o rezervnim količinama od 10 posto koje su dobile popisne komisije lokalne samouprave i rezervnim količinama popisnica koje su entitetski zavodi preuzeli iz rezervi Agencije za statistiku.

Adembegović ističe da će Popisni biro Agencije za statistiku insistirati da se utvrdi stvarni razlog nedostatka popisnica P 1 (popisnice za osobe) na terenu i zašto nisu riješeni problemi nedostatka popisnica na terenu koji traje od nedjelje te da se utvrdi gdje je oko milion popisnica koje su distribuirane na teren.

"Ukoliko se na osnovu izvještaja entiteta ne utvde razlozi nedostatka popisnica Agencija za statistiku BiH će pokrenuti i postupak preispitivanja odgovornosti svih učesnika u popisu od općinskih/gradskih popisnih komisija do entitetskih zavoda", kazala je.

Napominje i da je Agencija za statistiku jučer poslala SMS-om obavještenje svim popisivačima da oni koji su završili popis u svojim popisnim krugovima, uz zapisnik, razduže sve prazne popisnice i stave ih na raspolaganje svojim općinskim popisnim komisijama.

Za potrebe popisa odštampano je 4,6 miliona popisnica P 1 (za osobe), a procjena je da u BiH živi između 3,5 i 3,8 miliona stanovnika što znači da je odštampano 20 posto više popisnih obrazaca u odnosu na procjenu.

"Sve popisnice su numerisane i zaštićene. Po rednom broju popisnice su zadužene te se lako može utvrditi u kojim općinama su zadužene popisnice koje nedostaju. Inače svaka poništena ili uništena popisnica mora se evidentirati kroz zapisnik", pojasnila je Ademegović uz napomenu da najviše nedostaje popisnica u općinskim/gradskim popisnim komisija u Republici Srpskoj.

Govoreći o popisivanju dijaspore Adembegović je podsjetila na zakonsku odredbu da ako državljani BiH dođu u zemlju za vrijeme popisa popisuju se kao privremeno prisutne osobe i kao takve ne mogu davati podatke za druge osobe nego isključivo samo za sebe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: