BiH
0

Salkić: Instruktori u Bratuncu danas poništavaju popisnice

Anadolija
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Iako je popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine završen sinoć, 15. oktobra, u 21 sat, instruktori u opštini Bratunac danas su počeli da poništavaju određene popisnice, ustvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić.

"Popisivači su danas počeli sa predajom materijala, međutim instruktori u Bratuncu uzeli su sebi za pravo da u jednom naselju, popisivačici bošnjačke nacionalnosti, određuju ko živi u njenom popisnom krugu, ko ne živi, ko je u BiH i koje će popisnice prihvatiti, a ko je izvan BiH i koje neće prihvatiti", pojasnio je Salkić.

Podsjetivši kako je popis završen sinoć u 21 sat, Salkić je naglasio da je poništavanje popisnica ozbiljno kršenje procesa popisa.

"On je mogao da poništava popisnice sinoć do devet sati. U Bratuncu su se svi popisivači i instruktori povukli iz procesa, iako im predsjednik popisne komisije prijeti policijom, da će policija doći da im oduzme popisni materijal", istakao je Salkić.

Popisivači su odustali od predaje popisnog materijala, a o čemu su upoznali i Agenciju za statistiku Bosne i Hercegovine, tvrdi Salkić.

"I Agencija i direktor Zdenko Milinović upoznati su sa ovim slučajem i mi očekujemo njihov odgovor. Ljudi neće predati materijal, a policija neka dođe. To je krivično djelo, mijenjati popisnicu bilo koga, jer je to mijenjanje nečije lične izjave. Popisnica je lična izjava kad je potpisana", naglasio je Salkić.

Ambijent u kojem je provođen popis najbolje se vidi kroz ovakve slučajeve, kazao je Salkić, ocijenivši i posljednji slučaj nastavkom kontinuiranog pritiska na popisivače Bošnjake ne samo u Bratuncu, već u skoro cijeloj Republici Srpskoj, gdje je izražen proces povratka. On je dodao da postoje informacije da se slučaj sa poništavanjem popisnica nije pojavio samo u Bratuncu, već i u nekim opštinama u Bosanskoj Krajini oko Prijedora.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine trajao je od 1. do 15. oktobra 2013. godine, a okončan je sinoć u 21 sat.