BiH
0

Bratunac: Popisivači bošnjačke nacionalnosti od subote bez popisnica

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Popisivači bošnjačke nacionalnosti od subote, 5. oktobra, imaju problema sa nedostatkom popisnica, potvrdio je za Anadoliju Edin Ikanović iz Udruženja "Bogumil" iz Bratunca.

"Već za vikend veliki broj popisivača bio je kod kuće, jer nisu imali popisnica i nisu mogli raditi", rekao je Ikanović.

Glavna instruktorica iz Zavoda za statistiku Republike Srpske, dodao je Ikanović, skretala je pažnju popisivačima da se ne popisuju ljudi iz dijaspore, kao ni više od deset članova u jednoj porodici.

"Po njima nije logično da porodice u Bratuncu, u ovom slučaju konkretno povratnici bošnjačke nacionalnosti, imaju više od deset članova u porodici", istakao je Ikanović.

Ikanović je izrazio zabrinutost trenutnom situacijom koja je nastala tokom popisa stanovništva u BiH 2013. godine, ističući kako je upitno da li će popis, "uz ovoliki broj malverzacija", pokazati relevantne rezultate.

U razgovoru sa jednim od popisivača bošnjačke nacionalnosti, novinar AA došao je do saznanja da je 20 popisivača bošnjačke nacionalnosti juče tražilo od opštinske popisne komisije u Bratuncu popisne materijale.

On je dodao da nije primijetio da su popisivači druge nacionalnosti imali problema sa nedostatkom popisnica kao i oni. Nakon što ih ni danas nisu dobili, kada im je rečeno da se još uvijek čeka odgovor od nadležne statističke institucije, odlučili su da sutra ponovo idu u opštinsku popisnu komisiju.

Isti izvor je naveo da će stanovnici Bratunca bošnjačke nacionalnosti, koji žele da budu popisani, takođe sutra doći pred opštinsku popisnu komisiju.