Sud BiH
46

Jednomjesečni pritvor za 18 osoba uhapšenih u akciji Lutka

SRNA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Sud BiH odredio je pritvor za 18 osumnjičenih u predmetu "Bojan Cvijan i drugi“, koji su uhapšeni tokom akcije Državne agencije za istrage i zaštitu BiH kodnog naziva Lutka.

Jednomjesečni pritvor određen je Bojanu Cvijanu, Benelu Doriću, Davoru Mandiću, Muhamedu Ramiću, Seadu Roboviću, Edinu Ahmetspahiću, Ljubiši Laloviću, Marku Krajišniku, Nerminu Tahiroviću, Elviri Kajević, Azemu Kajeviću, Elvisu Zlatiću, Admiru Ahmetspahiću, Draganu Vujičiću, Vladanu Paradžiji, Draganu Jeftoviću, Benjaminu Halilović i Draganu Obućini, potvrdila je Srni portparol Suda BiH Asja Papo.

Pritvor može trajati do 12. oktobra, a osumnjičeni se terete za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama i pranje novca, dodala je Papo.

Tužilaštvo BiH je uputilo prijedlog za određivanje pritvora za 18 osoba uhapšenih u policijskoj akciji Lutka, koja su pod istragom zbog više najtežih krivičnih djela počinjenih u BiH u proteklih nekoliko godina, uz obrazloženje da postoji opasnost od bjekstva i opasnost da bi boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike s ciljem onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage.

Tužilaštvo BiH je predložilo pritvor i zbog sumnje da bi ova lica, ukoliko bi se našla na slobodi, ponovo izvršila isto ili slično krivično djelo, a posebno uzimajući u obzir način izvršenja krivičnog djela, njegove posljedice, te uznemirenost stanovništva BiH.

U akciji Lutka učestvovalo je više stotina policijskih i službenika agencija za provođenje zakona sa nivoa BiH i entiteta.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim i pravosudnim agencijama u okolnim zemljama, gdje se nalazi i jedan broj osumnjičenih lica.