SIPA i dalje istražuje ovaj predmet
0

Produžen pritvor za 17 osoba uhapšenih u akciji "Lutka"

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH je na prijedlog Tužilaštva donio odluku da za još dva mjeseca produži pritvor za 17 osoba uhapšenih u policijskoj akciji "Lutka", potvrđeno je Srni u Sudu.

Pritvor, koji može trajati do 11. decembra, produžen je Bojanu Cvijanu, Benanu Doriću, Davoru Mandiću, Muhamedu Ramiću, Seadu Roboviću, Edinu Ahmetspahiću, Ljubiši Laloviću, Marku Krajišniku, Nerminu Tahiroviću, Elviri Kajević, Azimu Kajeviću, Elvisu Zlatiću, Draganu Vujičiću, Vladanu Parađini, Draganu Jevtoviću, Benjaminu Haliloviću i Draganu Obućini.

Ova grupa osumnjičenih nalazi se u pritvoru Suda BiH od 17. septembra.

Admir Ahmetspahić, jedan od osumnjičenih, u međuvremenu je pušten iz pritvora i određene su mu mjere zabrane.

Policijsku akciju "Lutka" izveli su 12. septembra pripadnici MUP-a Republike Srpske, Agencije za istrage i zaštitu BiH, MUP-a Kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH.

Riječ je o najopsežnijoj akciji u postdejtonskoj BiH usmjerenoj na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih za najmanje šest nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transport novca u višemilionskim iznosima, krijumčarenje droge i druga krivična djela organizovanog kriminala.

Iz Agencije za istrage i zaštitu BiH ranije je saopćeno da se istraga u predmetu "Lutka" nastavlja punim intenzitetom i da se očekuje da će u skorije vrijeme rezultirati rasvjetljavanjem i dokumentovanjem novih krivičnih djela koja su počinjena na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.