Crna hronika
1

Tužilaštvo BiH će zatražiti pritvor za 18 osoba uhapšenih u akciji Lutka

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputiti će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osamnaest osumnjičenih osoba, koje su pod istragom zbog više najtežih krivičnih djela, počinjenih u BiH u nekoliko posljednjih godina, saopćeno je iz ove institucije.

Osumnjičene osobe, za koje će postupajući tužilac zatražiti pritvor, lišene su slobode dana 12.09.2012. godine, u združenoj policijskoj akciji kodnog naziva "Lutka", u kojoj je učestvovalo više stotina policijskih i službenika agencija za provođenje zakona sa nivoa države i entiteta. U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim i pravosudnim agencijama u susjednim zemljama, gdje se nalazi i jedan broj osumnjičenih osoba.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputiti će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osamnaest osumnjičenih osoba u trajanju od 30 dana.

Pritvor je predložen iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a), b) c) i d) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ponovo izvršili isto ili slično krivično djelo, a osobito uzimajući u obzir način izvršenja ovog krivičnog djela, posljedice istog, te uznemirenost cijelog stanovništva Bosne i Hercegovine.

Svi osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su za krivična djela organizovani kriminal iz člana 250. KZ BiH, dogovor za učinjenje krivičnih djela iz člana 247. KZ BiH, pripremanje krivičnog djela iz člana 248. KZ BiH, neovlašten promet opojnih droga iz člana 195. KZ BiH, organizovani kriminal iz člana 383. KZ RS, dogovor za izvršenje krivičnog djela iz člana 384. KZ RS , teško ubistvo iz člana 149. KZ RS, zločinačka organizacija iz člana 342. KZ FBiH, pranje novca iz člana 209. KZ BiH, razbojništvo iz člana 289. FBiH i ubistvo iz člana 166. KZ-a FBiH.

Tužilaštvo BiH uputiti će prema Sudu BiH prijedlog za raspisivanje međunarodne potjernice i određivanje pritvora za nekoliko osumnjičenih, koji nisu pronađeni tokom jučerašnje akcije SIPA-e.

Prijedlog za određivanje pritvora biti će proslijeđen Sudu BiH.