Sud BiH
0

Određen pritvor uhapšenima u akciji "Lutka"

SRNA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Sud BiH donio je rješenje kojim se za 18 osumnjičenih osoba uhapšenih u akciji "Lutka" određuje jednomjesečni pritvor, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Pritvor, koji može trajati do 12. oktobra, određen je Bojanu Cvijanu, Benanu Doriću, Davoru Mandiću, Muhamedu Ramiću, Seadu Roboviću, Edinu Ahmetspahiću, LJubiši Laloviću, Marku Krajišniku, Nerminu Tahiroviću, Elviru Kajeviću, Azimu Kajeviću, Elvisu Zlatiću, Admiru Ahmetspahiću, Draganu Vujičiću, Vladanu Parađini, Draganu Jevtoviću, Benjaminu Haliloviću i Draganu Obućini.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima dogovor za učinjenje krivičnih djela i pripremanje krivičnog djela, a u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, pranjem novca i drugim krivičnim djelima.

Nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Pritvor im je određen jer postoji bojazan da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, odnosno da bi mogli uništiti ili sakriti tragove važne za krivični postupak.

Sud je odredio pritvor i zbog postojanja bojazni od bjekstva osumnjičenih i da će, u slučaju puštanja na slobodu, ponoviti krivično djelo.

Pritvor je određen i jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina ili teža kazna, pa bi puštanje osumnjičenih na slobodu, prema ocjeni Suda, dovelo do uznemirenosti, straha i nesigurnosti građana BiH.

U policijskoj akciji "Lutka", koju su prošle sedmice izveli pripadnici Agencija za istrage i zaštitu BiH, MUP-a Republike Srpske MUP-a Kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH uhapšeno je više lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelima ubistvo, pokušaj ubistva, iznuda, zelenaštvo i razbojništva.

Ovo je najopsežnija akcija u postdejtonskoj BiH usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osumnjičenih za najmanje šest nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transport novca u višemilionskim iznosima, krijumčarenje droge i druga krivična djela organizovanog kriminala.