Nastavak suđenja
1

Jašarevićeva supruga molila Allaha da ga primi u dženet

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
U nastavku suđenja Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napada na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, danas je vještak Adnan Bešlić rekao da je u Jašarevićevom mobilnom telefonu pronašao poruku njegove supruge Mirele Demirović u kojoj "moli Allaha da mu pomogne i da zajedno idu u dženet".

Bešlić je rekao da je poruka primljena u 14.43 sati 28. oktobra 2011. godine, u kojoj ga supruga pita "je li stigao" i "da moli Alaha da mu pomogne i da zajedno idu u dženet".

Vještak Federalne uprave policije (FUP) je istakao da je u Jašarevićevom telefonu bilo 10 propuštenih poziva, 20 pozivanih brojeva i više poruka.

On je naglasio da je vještačenjem telefona Dželila Ahmetspahića pronašao 11 kontakata, osam poziva, kao i broj telefona Emraha Fojnice pod imenom Hatab.

Bešlić je naglasio da je u SIM kartici oduzetoj od Fojnice pronašao četiri poruke, a u jednoj koja je došla sa broja Abuhamze stoji: "Pogledao sam samostrele i oni bolji koštaju od 100 do 360 eura".

Vještak FUP-a Alija Kotarević istakao je da je između ostalog, vještačio i municiju oduzetu u Gornjoj Maoči.

On je naglasio da je vještačio 1.707 metaka kalibra 7,62 i 449 metaka kalibra 7,9 milimetara koji su vojno-pješadijska municija namijenjena za razne vrste oružja i za uništavanje žive sile i lakih tehničkih sredstava.

Nakon svjedočenja ovog vještaka, Jašarević je rekao sudskom vijeću da "treba da riješe prvo one koji po Sarajevu pucaju i bacaju bombe".

Tužilac Dubravko Čampara je istakao da je dobio i odgovor od Ambasade SAD-a u kome se navodi da je na Ambasadi pričinjena šteta u iznosu od 100.000 do 120.000 američkih dolara.

Tužilaštvo je danas pustilo i snimak koji je dobilo od TV1 i uložilo više od 60 materijalnih dokaza.

Odbrana Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića je uložila prigovore na uložene dokaze ističući da nisu autentični i da nisu pribavljeni na zakonit način.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 29. oktobra, kada će odbrana pozvati Munibovog oca Džemila Ahmetspahića i Mevludina Ahmetspahića.

Za nardeno ročište odbrana i tužilaštvo su najvaili da će pokušati da obezbijede dolazak Jašarevićeve nevjenčane supruge Mirele Demirović.

Sudija Branko Perić odbio je zahtjev odbrane da na suđenje pozovu vještake policijske struke, građevinske i vještake DNK-a, kao i tri očevica.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. juna.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na spoljnom obezbjeđenju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.