{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mevlid Jašarević nije se pojavio pred Sudom BiH

S
13.8.2012. u 11:43
13.8.2012. u 13:08
2
55
Mevlid Jašarević nije se pojavio pred Sudom BiH
2
Mevlid Jašarević nije se pojavio pred Sudom BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević, prvooptuženi za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, nije se danas u nastavku suđenja pojavio pred Sudom BiH, iskazujući na taj način nepoštovanje ove institucije. [
U nastavku suđenja pojavili su se drugooptuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su izjavili da će poštovati Sud BiH.

Saslušan je svjedok optužbe Mujo Odobašić, koji je na dan napada radio na obezbjeđenju Ambasade SAD i koji tvrdi da je Jašarević nasumično pucao po objektu i ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića.

Odobašić je rekao da se 28. oktobra 2011. godine nalazio na glavnom ulazu u Ambasadu SAD sa Mirsadom Velićem kada su u 15.30 sati začuli dužu rafalnu pucnjavu, a onda još dvije, nakon čega su se uputili duž ograde Ambasade, jer nisu vidjeli šta se dešava, misleći da je u pitanju neki obračun.

"U Ulici zmaja od Bosne uočili smo osobu kako izlazi iz grmlja kod Srednje tehničke škole, nakon čega osumnjičeni počinje da puca, ali mu u tom momentu nestaje metaka. Onda vadi okvir i mijenja, a ja se bacam za jedno stablo. Velić je napravio par koraka i bacio se za drugo stablo", rekao je Odobašić.

On je dodao da je osoba koja je pucala imala dugu bradu, nosila je skraćene pantolone i mantil, držala je atomatsku pušku i na sebi imala nešto kao za nošenje okvira sa municijom.

Odobašić tvrdi da je napadač, kada je promijenio okvir, krenuo preko tramvajskih šina prema njima i pucao u njihovom pravcu.

"Sklonio sam se iza drveta, a meci su letjeli oko mene. Onda sam začuo Velića da jauče i govori da je pogođen", rekao je Odobašić i dodao da je Velić počeo da govori napadaču da ne puca, a napadač je govorio:

"Vi ste ćafiri. Čuvate Amerikance, treba ih pobiti jer ubijaju našu braću po svijetu".

Odobašić je rekao da je Jašarević izgovarao i molitve na arapskom jeziku i stalno hodao.

Prema njegovim riječima, kada je Velić rekao da je ranjen i da ga pusti, Jašarević je dozvolio dvojici građana da ga odnesu do šina, nakon čega su prišla još dvojica i odnijela ranjenog Velića.

Odobašić je tokom ispitivanja rekao da su on i Velić bili naoružani, ali da nisu upotrijebili oružje, niti da je vidio da je neko pucao na Jašarevića.

On je podsjetio da su iz Ambasade na razglas puštali upozorenje koje nije razumio, što je Jašarevića svaki put iritiralo i on je otvarao rafalnu paljbu po objektu.

Odobašić je naglasio da je Jašarević dozvolio dvojici građana da i njega izvuku, jer su Jašareviću rekli da je i on (Odobašić) ranjen.

Na pitanje Jašarevićevog branioca Senada Dupovca da li se u tom momentu još neko nalazio u krugu Ambasade, Odobašić je rekao da je vidio vrtlara koji je kosio travu, ali nije vidio kako se on povukao sa tog mjesta.

Pripadnik SIPA-e Borislav Čvoro, koji je obavljao uviđaj na mjestu događaja, istakao je da su na mjestu gdje je ranjen Jašarević pronađeni automatska puška i dvije bombe, a u blizini Ambasade kod Srednje tehničke škole pronađena je torba u kojoj su se nalazili automatska puška, dva okvira sa municijom i tri ručne bombe, kao i jakna u kojoj se nalazila Jašarevićeva lična karta i CD, za koji se poslije ustanovilo da je na njemu Jašarevićeva oporuka.

Čvoro je naglasio da je uviđaj trajao oko četiri sata i da su izuzeti i fotografisani svi tragovi.

Odgovarajući na pitanja Dupovca, Čvoro je rekao da je naknadno uzimao izjave od Sanela Šabanovića, koji je taj dan radio na obezbjeđenju Ambasade, i da je rekao da su i on (Šabanović) i Dalibor Ćato, koji je također radio na obezbjeđenju Ambasade, pucali u pravcu Jašarevića.

Istražilac MUP-a Kantona Sarajevo Olga Vukša, koja je radila uviđaj, potvrdila je da je na dva mjesta pronađeno oružje, a da je na mjestu događaja bilo mnogo čahura.

Ona je naglasila da je obavljeno vještačenje jedne puške i pištolja pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo koji su upotrebljavani.

Dupovac je nakon suđenja izjavio novinarima da u zapisniku sa uviđaja nisu naznačena sva imena osoba koje su upotrebljavale oružje tog dana.

"Tužilaštvo nastoji da prikrije situaciju da su se Odobašić i Velić našli u unakrsnoj vatri između pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i specijalaca Ibrice Muja i Irfana Šabića sa jedne strane i Dalibora Ćate i Sanela Šabanovića sa druge strane", rekao je Dupovac.

Dupovac je naglasio da nije vještačeno oružje iz kog su pucali pripadnici obezbjeđenja Ambasade, a dva tužioca su rukovodila uviđajem.

Nastavak suđenja Jašareviću zakazano je za četvrtak, 23. august, u 9.00. sati, za kada je tužilac najavio svjedočenje još tri svjedoka - ranjenog Mirsada Velića, Dalibora Ćata i pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Miralema Musića.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. juna.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na vanjskom obezbjeđenju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će tokom suđenja saslušati 26 svjedoka i 13 vještaka, te da će dokazati da se radi o krivičnom djelu terorizma i organizovanja terorističke grupe po uzoru na Al-Qaidu.

Najavljeno je da će biti izvedeno više od stotinu materijalnih dokaza, među kojima i videosnimci terorističkog napada na Ambasadu SAD i Jašarevićeva oproštajna videoporuka.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su kao članovi terorističke grupe omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: