Danas ponovo u sudnici
0

U nastavku suđenja Jašareviću svjedoče četiri vještaka

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
U nastavku suđenja Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, danas će svjedočiti četiri sudska vještaka, svjedoci Tužilaštva.

Suđenje Jašareviću odgođeno je 8. oktobra zbog odsustva prvooptuženog koji je, kako je tada rekao njegov advokat Senad Dupovac, bio bolestan. Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. juna.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na vanjskom osiguranju Američke ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na Ambasadu SAD-a planirali iznuditi ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD-a i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma. Osim BiH, i Ministarstvo pravosuđa SAD-a podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.