|

Suđenje Jašareviću: Danas saslušanje vještaka za terorizam

Suđenje Jašareviću: Danas saslušanje vještaka za terorizam
0
S
SRNA
12.11.2012. u 07:30
8
komentara
0

dijeljenja
Suđenje Jašareviću: Danas saslušanje vještaka za terorizam Mevlid Jašarević na Sudu BiH
U nastavku suđenja Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, danas bi pred Sudom BiH trebalo da bude saslušan vještak za terorizam Vlado Azinović.
Azinović bi na ročištu trebalo dostaviti svoj nalaz o terorističkom napadu na američku Ambasadu, koji je ranije zatražilo Tužilaštvo BiH.

Suđenje počinje u 9.00 sati u zgradi Suda BiH.

Na prošlom ročištu 29. oktobra svjedočio je otac trećeoptuženog Muniba Ahmetspahića, Džemil Ahmetspahić, koji je rekao da njegov sin nikada nije pokazivao agresivnost, niti je pominjao da se družio sa prvooptuženim Mevlidom Jašarevićem.

Otac trećeoptuženog govorio je tada o okolnostima boravka njegovog sina u Maoči, o razlozima zbog kojih je tamo išao, s kim se družio i šta je radio.

Vehabija Mevlid Jašarević izvršio je teroristički napad na američku Ambasadu 28. oktobra 2011. godine, a osim njega, kao članovi terorističke grupe, optuženi su i Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. juna.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na spoljnom obezbjeđenju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...