BiH
23

Izvještaj EFB-a: Pretres Klixa jedan od najjezivijih primjera kršenja medijskih sloboda

Piše: I. P.
U sarajevskom MediaCentru danas je predstavljen Izvještaj o slobodi i integritetu medija na Balkanu, a među primjerima kršenja medijskih sloboda je i pretres izvršen u prostorijama portala Klix.ba.

"Možda jedan od najjezivijih incidenata vezanih za slobodu medija u Bosni i Hercegovini proteklih godina dogodio se krajem decembra 2014. kada je policija izvela raciju u uredima firme Intersoft, vlasnika Klix.ba. Vlasti su tražile originalni snimak razgovora koji je Klix.ba objavio u novembru, a koji je prouzrokovao politički skandal u Republici Srpskoj", stoji u izvještaju Evropskog fonda za Balkan (EFB).

"Policajci koji su izvršili raciju nisu bili samo iz sarajevske kantonalne policije, kao što bi se normalno trebalo desiti, nego su bili i iz policije RS-a. Ova neobična činjenica je potaknula Tihomira Loza iz Tranzicije Online da opazi kako interentitetska policijska saradnja dobro funkcionira kada je u pitanju suzbijanje slobode medija (iako ne funkcionira u mnogo drugih oblasti). Policija je konfiskovala kompjutere, mobilne telefone i ostalu opremu te je uništila nešto od opreme, prema navodima novinara koji su bili prisutni tokom racije", stoji između ostalog u Izvještaju u kojem se navodi da su nakon izvedene racije federalne vlasti osjećale potrebu da ponovo razmotre odluku kojom je ona odobrena.

"Federalna vlada je 4. februara 2015. objavila izvještaj entiteskih ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, prema kojem su racijom prekršena ustavna prava novinara", zaključuje se u izvještaju.

Izvještaj autora Tobyja Vogela iz Brisela obuhvata trendove koji su bitni kako bi se stekla slika o stanju u medijima u regionu u proteklih godinu dana.

Kako je rekao Igor Bandović, projekt menadžer EFB-a, postoje razni primjeri na koje se načine krši sloboda medija. To su cenzura, autocenzura koja dolazi iz matične medijske kuće, te situacije direktnih napada na novinare.

"Često kažemo da je slobodno novinarstvo kisik demokratije, a mi dobro znamo da imamo situaciju gdje nam kisika toliko fali da počinjemo da se gušimo", objasnio je Bandović.

Izvještaj je uzeo u obzir napade i ograničenja medija u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. Ključne preporuke za prevazilaženje problema jesu one koje obuhvataju veći angažman vlasti u istraživanju slučajeva ograničavanja rada novinara.