Sud u Hagu
349

Uživo / Izricanje presude Ratku Mladiću

Piše: S. H.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu danas će biti izrečena prvostepena presuda optuženom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Na portalu Klix.ba možete pratiti tekstualni prijenos, gdje ćemo prezentovati najvažnije segmente iz ovog slučaja i u konačnici presude.

12:00 - Sud u Hagu je u konačnici Mladića osudio na doživotnu kaznu zatvora. Nije kriv za tačku 1, dok je za sve ostale tačke proglašen krivim.

Nije kriv za tačku 1

Kriv je za UZP po tačkama 2, genocid, 3, progon, 4, istrebljenje i zločin protiv čovječnosti, 5, ubistvo, 6, ubistvo i kršenj ezakon ai običaja ratovanja, 7, deportacija, 8, nehumano djelo prisilnog premještaja, 9, terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, 10 protivpravni napadi na civile, i 11 uzimanje talaca i kršenje zakona i običaja ratovanja. 3 mins

11:51 - Sudsko vijeće je istaklo da je Mladić na terenu u Srebrenici davao naredbe, ali isto tako i da je svjesno davao obmanjujuće informacije da mediji ne bi saznali istinu.

11:48 - Među učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata u Srebrenici, kako je rekao Orie, bili su Radovan Karadžić, kao i pripadnici Glavnog štaba VRS-a.

11:42 - Vijeće našlo da je od 12. maja 1992. godine do novembra 1995. godine postojao udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio širenje terora među civilima. Cilj ovog poduhvata bio je počinjenje terorisanja i ubistva, rekao je Orie. Učesnici tog poduhvata bili su pripadnici VRS-a i civilno rukovodstvo Republike Srpske.

11:39 - Prema riječima sudije, Mladić je organizirao propagandu protiv Bošanjaka i Hrvata. Time je, kako je rekao sudija, doprinio da se djelima ubistva, progona i drugim zločionima Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s teritorija na koji Srbi polažu pravo.

11:38 - Sudija Orie je u nastavku izricanja presude rekao da je Mladić na Skupštini bosanskih Srba često sugerirao kakvu poziciju srpski političari treba da zauzmu prilikom razgovora.

11:34 - Sudsko vijeće nastavlja čitanje rezimea presude.

11:33 - Ratko Mladić je vikao i psovao zbog čega je udaljen iz sudnice.

11:32 - U međuvremenu je Mladić bez ikakvog dopuštenja počeo da priča i da se protivi odluci suda.

11:32 - Sudsko vijeće je ipak odlučilo da nastavi čitati sažetak presude.

11:31 - Sudsko vijeće razmatra zahtjev odbrane.

11:30 - Odbrana je zatražila da se prekine izricanje presude, ili da se preskoči čitanje rezimea te da odmah saopće presudu.

11:29 - Izricanje presude će se nastaviti, a prema riječima odbrane Mladiću je tri puta izmjeren pritisak.

Pauza u sudnici u Hagu je još u toku, a prema nekim informacijama Mladiću je navodno pozlilo i ljekarske ekipe mu pružaju pomoć.

11:21 - U Sarajevu je jutros postavljen transparent,kojim je poručeno da je Mladić kriv bez obzira na presudu.

11:13 - U Tribunalu se na izricanju presude nalazi i Mladićev sin Darko i supruga Ljiljana, kao i novinarka Ljiljana Bulatović i grupa njegovih prijatelja iz BiH.

10:56 - U sudnici u Hagu traje nešto duža pauza, a kako saznajemo pauza će trajati do 11:15 sati.

10:40 - Sudsko vijeće će sada napraviti pauzu od pet minuta, jer je optuženi Mladić to tražio.

10:39 - Vijeće je, prema Orieju, zaključilo i da su pripadnici VRS-a uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. godine.

10:35 - Vijeće je našlo da su izvršioci namjeravali da unište Bošnjake u Srebrenici, koji su činili značajan dio "zaštićene grupe", čime je i u slučaju Mladića potvrđen genocid u Srebrenici.

10:33 - "Na dan 12. jula u Potočarima bilo 30.000 civila. Samo pet posto bili su vojno sposobni muškarci. Od 12. jula 1995. godine, Vojska Republike Srpske i policija su vršili evakuaciju. Prije toga sistemski su odvajani muškarci od žena i djece. Muškarci su odvoženi na područje Bratunca i Zvornika gdje su ubijeni. SIstematski su ubijeni. Velika većina, od nekoliko hiljada, su ubijeni od 12. do 17. jula. 1995. godine", navodi Sudsko vijeće.

10:29 - Sudija Orie je prešao na zaključke u vezi sa Srebrenicom, počevši od naredbe Radovana Karadžića da se naprave "uslovi bezperspektivnosti za dalji opstanak civila". Prema riječima sudije, Mladić je preuzeo Karadžićevu naredbu i sproveo je u djelo.

10:28 - Vijeće je utvrdilo da su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a namjeravali vršiti teror nad civilima Sarajeva. Vijeće je zaključilo da su vršeni neselektivni napadi na civile i civilno stanovništvo u cjelini.

10:22 - Vijeće se nije uvjerilo da nije bio plan da se počini genocid u šest općina ( Ključ, Kotor Varoš, Sanski most, Prijedor, Vlasenica, Foča). Zaključeno je, međutim, da je ciljana grupa, koja je ubijena, bila 'relativno mali dio Bošnjaka u cjelini', zbog čega nije zaključeno da je cilj bio uništenje grupe Bošnjaka u cjelini.

10:18 - "Počevši od 12. maja 1992. godine, lokalne vlasti u Kotor Varoši nemetnule ograničenje kretanje za nesrbe, što je provodila Vojska Republike Srpske, pod kontrolom Mladića", navodi Sudsko vijeće.

10:13 - "U nekoliko općina počinjeni su zločini koji su zločini protiv čovječnosti i protiv običaja ratovanja. Zločini su bili strašni", kazao je sudija Orie navodeći primjere mučnog zlostavljanja Bošnjaka u nekim gradovima Bosanske krajine. Prema riječima sudije, zatvorenici su mučeni u Betonirci i neki prebačeni na Manjaču u užasnim uslovima.

10:09 - Vijeće sada počinje iznositi svoje zaključke

10:07 - Predsedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie čita rezime optužnice, navodeći ključne detalje iz 11 tačaka optužnice.

10:04 - Sudsko vijeće je na početku suđenja saopćilo da će danas samo pročitati rezime presude.

10:01 - Suđenje je počelo

09:58 - Izricanje presude trebalo bi početi za nekoliko minuta.

09:56 - Prema posljednjim informacijama Ratko Mladić će prisustvovati izricanju presude.

09:37 - Izricanje presude Ratku Mladiću porodice žrtava genocida u Srebrenici organizovano prate u bivšoj fabrici akumulatora u Potočarima.

09:25 - Ispred Haškog tribunala nalazi se oko 150 žrtava koji čekaju početak izricanja presude. Ovu presudu pratit će i oko 200 medija iz regiona i svijeta.

Foto: AFP
Foto: AFP

09:23 - Još uvijek nije poznato da li će Mladić prisustvovati izricanju presude, iako je njegov advokat sinoć izjavio da on insistira da prisustvuje.

09:09 - "Ako Mladić ne dobije maksimalnu kaznu zatvora, to će biti poniženje za žrtve, ali i za sud i njihov rad. Pravo mora zadovoljiti pravdu radi naše djece koja ostaju iza nas. Djeca moraju znati pravu istinu, živjeti zajedno i naučiti iz prošlosti da bismo mogli živjeti u budućnosti", kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice za Al Jazeeru Balkans uoči izricanja presude.

09:03 - Advokatski tim Ratka Mladića već je u 8:45 sati stigao u sud i to u vrijeme kada se dogodio incident.

09:00 - Jutros je ispred zgrade suda u Hagu zabilježen incident kada je muškarac sa zastavom Srbije provocirao žrtve, poručujući da je za njega Ratko Mladić heroj. Srećom nije bilo većih izgreda.

08:58 - Ispred suda u Hagu već su okupljene brojne novinarske ekipe, koje sa predstavnicima udruženja žrtava iščekuju početak izricanja presude.

Izricanje presude počinje u 10:00 sati

Presudu će izreći sudsko vijeće Haškog tribunala kojeg čine Alphons Orie (predsjedavajući) te Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto (članovi Vijeća).

Izricanju presude u Hagu prisustvuju brojna udruženja žrtava iz BiH. Također, direktan prijenos izricanja presude Mladiću pratit će Majke Srebrenice iz prijeratne fabrike akumulatora u Potočarima.

Početak izricanja presude zakazan je za 10 sati, a očekuje se da bi izricanje presude prema najavama trebalo trajati dva i po sata.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine i trajalo je nešto više od četiri godine.Sudilo mu se po jedanaest tačaka optužnice, a između ostalog i za genocid a zatim i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ratko Mladić je u prvoj tački optužen za genocid u dogovoru s drugima, počinio, planirao, podsticao, naredio i pomagao i podržavao genocid nad dijelom nacionalnih, etničkih i/ili vjerskih grupa bosanskih Muslimana i/ili bosanskih Hrvata, kao takvih. Namjera da se te grupe djelimično unište manifestirana je na najekstremniji način u Bratuncu, Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici Zvorniku.

U tački 2 optužnice Ratko Mladić je optužen za genocid jer je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se bosanski Muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem srebreničkih muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca iz Srebrenice.

Tačka 3 optužnice Mladića tereti za progone u općinama Banja Luka, Bijeljina, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor-Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i za progone bosanskih Muslimana iz Srebrenice.

U tačkama 4, 5 i 6 Mladiće je optužen za istrebljenje i ubistvo muslimanskog i hrvatskog stanovništva s terotorija na koja su Srbi "polagali pravo". To uključuje i djela ubistva koju su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, koju su pripadnici snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo proveli u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine.

U tačkama 7 i 8 Mladić se tereti za deportacije i nehumana djela. Mnogi bosanski muslimani koji su prisilno iseljeni iz domova u istočnoj Bosni, kako 1992. godine tako i kasnije, pobjegli su u srebreničku enklavu.

Ratko Mladić je u tačkama 9 i 10 optužen za terorisanje i protivpravne napade na Sarajevo. U periodu od aprila 1992. do novembra 1995. godine, učesnici ovog udruženog zločinačkog poduhvata formulisali su i proveli, i/ili koristili pripadnike snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo da formulišu i provedu vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva.

U posljednjoj tački optužnice Mladiću se stavlja na teret uzimanje talaca pripdanika UN-a, kako bi prisilio NATO da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Ratko Mladić optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH, što su najveći zločini počinjeni u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Prva optužnica protiv Mladića je podignuta 25. jula 1995. godine, a od tada je nadopunjavana četiri puta, a da bi konačna verzija optužnice po kojoj mu je i suđeno u Hagu bila dopunjena u novembru 2011. godine.