Uz mezare najmilijih
18

Porodice žrtava genocida presudu Mladiću prate na mjestu zločina u Memorijalnom centru Potočari

Piše: Dž. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Preživjele žrtve genocida u Srebrenici pristižu u Memorijalni centar Potočari gdje će danas pratiti izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, dok će mnogi presudu dočekati u sudnici Međunarodnog suda u Hagu.

Brojne novinarske ekipe okupile su se u Potočarima, a porodice žrtava genocida sa suzama u očima obilaze mezare gdje su ukopani njihovi najmiliji.

Nakon dugogodišnje borbe za pravdu, Srebreničani očekuju kako će Haški tribunal Mladiću izreći najstrožiju kaznu - doživotnu robiju. Međutim, kažu majke Srebrenice, ne postoji kazna koja će vratiti njihove sinove, muževe, očeve... Većina ih ne očekuju da će se Mladić danas pojaviti u sudnici.

Ekipa portala Klix.ba pratit će zajedno sa srebreničkim žrtvama izricanje presude Mladiću, nakon čega ćemo vam donijti i njihove reakcije na odluku Haškog tribunala.

Izricanje presude optuženom ratnom zločincu Mladiću počinje u 10 sati. Njemu se protekle četiri godine sudilo po 11 tačaka optužnice od kojih su dvije tačke optužnice za genocid, pet tačaka za zločine protiv čovječnosti te četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Prema optužnici, Mladić je od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata s određenih područja u BiH.

Dalje se navodi kako je Mladić učestvovao u UZP-u eliminisanja bosanskih muslimana u Srebrenici i to ubijanjem muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i jednog dijela starijih muškaraca iz tog područja.