1. tačka optužnice
370

Presuda Mladiću: Genocid nije počinjen u šest općina jer je ubijena relativno mala grupa Bošnjaka

Piše: Er. M.
Sudsko vijeće Haškog tribunala iznijelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina jer je ubijena relativno mala grupa Bošnjaka.

Tačka 1 optužnice protiv ratnog zločinca Ratka Mladića odnosi se na genocid u šest bh. općina. Sudsko vijeće je navelo da su u ovom slučaju zaštićene grupe bile bosanski muslimani i Hrvati te da je Vijeće konstatovalo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim povredama.

Većina članova vijeća, uz suprotno mišljenje sudije Alphonsa Oriea, konstatovala je da su fizički izvršioci u općinama Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvjesni izvršioci u općinama Kotor Varoš i Prijedor namjeravali bosanske muslimane uništiti kao dio zaštićene grupe. Sudsko vijeće zaključilo je da su u Sanskom mostu, Foči i Vlasenici počinjenja djela iz definicije genocida.

Vijeće je razmotrilo da li je ciljani dio činio značajan dio zaštićene grupe i zaključilo da su bosanski muslimani činili relativno mali dio zaštićene grupe i da nisu ni na koji način predstavljali njen značajan dio.

Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razuman zaključak taj da su fizički izvršioci imali traženu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih muslimana.