Tročlano vijeće
13

Ko su sudije koje će danas izreći presudu zločincu Ratku Mladiću

Klix.ba
Orie, Flugge, Moloto
Orie, Flugge, Moloto
Na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju danas će biti izrečena prvostepena presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću. Presudu optuženom komandantu glavnog štaba takozvane Vojske Republike Srpske izreći će tročlano sudsko vijeće kojim predsjedava Alphons Orie.

Orie je rođen 1947. godine u holandskom gradu Groningenu, a prema podacima iz biografije studije prava završio je u Leidenu i Univerzitetu u Briselu. Trenutno je sudac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i slovi za stručnjaka za krivično pravo.

Mnoge njegove presude su u žalbenim presudama izmijenjene ili poništene. Orie je Stanislava Galića, primjerice, isprva osudio na 20 godina zatvora zbog opsade Sarajeva, da bi žalbenom presudom bio osuđen na strožiju kaznu, doživotni zatvor.

S druge strane, žalbeno vijeće je njegovu kaznu Momčilu Krajišniku skratilo s 27 na 20 godina. Iako je kazna Miodragu Jokiću od sedam godina potvrđena zbog bombardiranja Dubrovnika, žalbeno vijeće je i tu ispravilo Oriejevu provobitnu presudu jer je optuženika osudio zbog individualne, a ne zapovjedne odgovornosti, što je prema njihovom mišljenju "pravna greška".

Godine 2013. kontroverze je izazvala i Oriejeva presuda kojom su oslobođeni i bivši visoki dužnosnici Državne bezbjednosti (DB), Jovica Stanišić i Franko Simatović, također jer prema novim pravilima nije bilo "konkretne usmjerenosti" da njihove paravojne snage počine zločine po Bosni i Hrvatskoj.

Bivša glasnogovornica MKSJ-a Florence Hartmann, Nataša Kandić, Francis Boyle, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku su digli glas protiv takve presude.

Sudac Bakone Justice Moloto (1944.) je bivši južnoafrički advokat, a sada sudac u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu. Moloto je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta Južna Afrika.

Deset godina bio je sudac u Sudskom odjelu za zemljišne zahtjeve Južne Afrike. Od 2005. godine član je ICTY-a i jedan od tri suca koji vode suđenje Ratku Mladiću.

Njemački sudac Christoph Flugge rođen je 1947. godine. Od 2001. do 2007. godine obnašao je dužnost državnog sekretara u Odjeljenju za pravosuđe Senata Berlina. Godine 2008. imenovan je stalnim sudijom u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Flugge je 2009. godine kritikovan zbog poricanja genocida u BiH i to u jednom od intervjua koji je dao Der Spiegelu. On je tvrdio da je izraz "genocid" nepotreban pri opisu zločina u Srebrenici.