BiH
1

Izabran izvođač za gradnju Aladža-džamije

FENA
U okviru manifestacije "Dani vakufa“ bili su predviđeni vrlo značajni i raznovrsni sadržaji.

Manifestacija je trebala da bude realizirana od 22. do 30. maja, ali s obzirom na novonastalu situaciju i katastrofalne poplave koje su zadesile našu zemlju i region, Vakufska direkcija je odgodila sve sadržaje osim mevluda i hatme za sve vakife u Bosni i Hercegovini, otvorenja vakufskog objekta Gazi Ferhad-begove medrese za sjedište Medžlisa IZ-e Tešanj i postavljanje kamena temeljca za rekonstrukciju i obnovu Aladža-džamije u Foči.

Prema programu manifestacije "Dani vakufa“ svečano postavljanje kamena temeljca bit će održano 30. maja tekuće godine a svečanosti će pored domaćih uzvanica prisustvovati i visoka delegacija Direkcije vakufa Republike Turske.

Poznato je da je u martu ove godine potpisan protokol o obnovi Aladža džamije između Direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije IZ-e u BiH. Obnova i ponovna izgradnja će se vršiti prema projektu kojeg je za ovu namjenu 2009. godine uradila firma "Delta -3 Infinitet Mostar“, a kojeg su odobrili Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a te Odjel za zaštitu prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prema protokolu finansijer radova bio je dužan da izabere izvođača radova na rekonstrukciji i obnovi Aladža džamije u Foči. Vakufska direkcija obaviještava javnost da je pred samo postavljanje kamena temeljca izabran i izvođač radova.

Naime radi se o firmi "Sama Inşaat“ renomiranom preduzeću iz Burse. Sama Inşaat se već trideset godina, između ostalog, bavi projektovanjem, izgradnjom rekonstrukcijom i obnovom starih kulturno-historijskih objekata. Predviđeno je da radovi započnu odmah nakon postavljanja kamena temeljca, javlja MINA.