BiH
161

Danas počinje obnova Aladža džamije u Foči

Klix.ba
Ostaci Aladža džamije u Foči
Ostaci Aladža džamije u Foči
U Foči će danas nakon džuma-namaza biti svečano položen kamen temeljac za ponovnu izgradnju porušene Aladža džamije u Foči. Džamija je izgrađena 1549. godine, a do temelja je srušena na početku agresije na BiH 1992. godine.

Predviđeno je da radovi započnu odmah nakon postavljanja kamena temeljca.

Džumu-namaz u Foči će imamiti i hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Svečanosti će prisustvovati i delegacija Direkcije vakufa Republike Turske koju će predvoditi generalni direktor Generalne direkcije vakufa Adnan Ertem.

U martu ove godine potpisan je protokol o obnovi Aladža džamije između Direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije IZ-e u BiH. Obnova i ponovna izgradnja će se vršiti prema projektu kojeg je za ovu namjenu 2009. godine uradila firma „Delta -3 Infinitet Mostar“, a kojeg su odobrili Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a te Odjel za zaštitu prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Izvođač radova bit će renomirana firma „Sama Inşaat“ iz Burse. Sama Inşaat se već trideset godina, između ostalog, bavi projektovanjem, izgradnjom rekonstrukcijom i obnovom starih kulturno-historijskih objekata.