vijesti
63

U Foči sutra postavljanje kamena temeljca za obnovu Aladža džamije

Anadolija
U prisustvu brojnih zvanica, sutra će u Foči biti održano svečano postavljanje kamena temeljca za rekonstrukciju i obnovu Aladža džamije, izgrađene 1549. godine i do temelja srušene tokom rata u BiH 1992.-1995.

Svečanosti postavljanja kamena temeljca će prisustvovati i visoka delegacija Generalne direkcije vakufa Republike Turske, koja je u martu sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH potpisala protokol o obnovi Aladža džamije prema kojem će turska Direkcija finansirati obnovu Aladže. 

Obnova i ponovna izgradnja fočanske džamije, prve džamije u Bosni i Hercegovini koja je izgrađena u klasičnom osmanskom stilu, će se vršiti prema  projektu kojeg je za ovu namjenu 2009. godine  uradila firma "Delta-3 Infinitet Mostar", a kojeg su odobrili Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske te Odjel za zaštitu prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

Prema tom protokolu, finansijer radova bio je dužan da izabere izvođača radova na rekonstrukciji i obnovi Aladža džamije u Foči, a izabrana je renomirana firma iz Burse u Turskoj "Sama Inşaat". Radi se o firmi koja se trideset godina, između ostalog, bavi projektovanjem, izgradnjom, rekonstrukcijom i obnovom kulturno-historijskih objekata.

Predviđeno je da radovi započnu odmah nakon postavljanja kamena temeljca.

Postavljanje kamena temeljca za Aladžu u Foči bit će održano u okviru manifestacije Dani vakufa, čija je većina sadržaja, zbog teške situacije izazvane poplavama i klizištima u BiH, odgođena. 

Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i nalazi se na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.