BiH
0

Iz Banjalučkog kliničkog centra ukraden nuklearni otpad

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Banjalučka policija vodi istragu povodom krađe oko 60 olovnih generatora iz Kliničkog centra Banja Luka, a koji prema izjavama radnika iz Zavoda nuklearne medicine nisu štetni za zdravlje ljudi niti mogu ostvariti posljedice po okolinu, jer su već iskorišćeni za potrebe nuklearne medicine, potvrdila je danas portparol Centra javne bezbjednosti Banja Luka Bojana Gašović.

"Ti olovni generatori su iskorišteni i kao takvi odloženi u skladište", dodala je Gašović ponovivši da policija operativno radi na identifikaciji počiniliaca i utvrđivanju okolnosti izvršenja ovog djela.

Ona je precizirala da je 8. novembra radnik Zavoda za nuklearnu medicinu prijavio da je dan ranije uočio da iz skladišta nedostaje oko 60 olovnih generatora.

"Izvršenim uviđajem konstatirano je da je nepoznata osoba u neutvrđenom periodu počinila krađu navedenih predmeta", rekla je Gašović navodeći da ti "predmeti" nisu bili osigurani, odnosno nisu bili u zatvorenom prostoru tako da počinilac nije morao djelovati snagom ili alatom u prostoru gdje su se nalazili olovni generatori.

I u samom Kliničkom centru Banja Luka vodi se unutrašnja istraga o tome kako je bilo moguće da neko neprimjetno iz podruma Zavoda za nuklearnu medicinu iznese olovne kontejnere težine od oko jedne tone u kojima se doprema radioaktivni materijal iz Vinče koji se koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe.

Ministar zdrvalja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić tvrdi, također, da ukradeni otpad nije opasan po stanovništvo, jer su, inspektori Republičke inspekcije utvrdili da je materijal koji je čuvan u takozvanim olovnim košuljicama već potrošen.

"Nakon što se radioaktivni izotopi potroše u dijagnostičke svrhe onda se kontejneri odlažu u skladište koje se nalazi u podrumu Zavoda za nuklearnu medicinu. Imamo zapisnik inspekcije koji potvrđuje da nema bojazni za stanovništvo jer se radi o izotopima koji imaju veoma kratak vijek trajanja, tako da poslije mjesec dana nemaju nikakvog djejstva, posebno ne radioaktivnog", kazao je Škrbić u izjavi banjalučkim dnevnim novinama.

Desimir Miljić, glavni republički zdravstveno-sanitarni inspektor potvrdio je, također, da ne postoji bojazan za stanovništvo od ovog otpada.