|

Ivanić: Nastavit ćemo slaviti 9. januar, to niko ne može da zabrani

Ivanić: Nastavit ćemo slaviti 9. januar, to niko ne može da zabrani
6
S
SRNA
27.11.2015. u 15:50
104
komentara
6

dijeljenja
Ivanić: Nastavit ćemo slaviti 9. januar, to niko ne može da zabrani Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da nije realno očekivati da bude provedena odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS s obzirom da za to nema uslova, te naglasio da je on prvi neće poštivati i da Dan RS treba nastaviti slaviti 9. januara, jer to niko ne može da zabrani.
Ivanić je naglasio da bi nepoštivanje odluke Ustavnog suda značilo kršenje Dejtona kada bi se radilo o legitimnom sudu koji je donio legitimnu odluku, a to, tvrdi Ivanić, nije slučaj, te je istakao da će kao čovjek koji predstavlja RS u institucijama BiH nastaviti da slavi 9. januar.

Ivanić kaže da mu je logično da je Ustavni sud BiH donio ovakvu odluku jer su tamo dvojica sudija iz SDA, a njihov predsjednik Bakir Izetbegović je tražio ocjenu ustavnosti, i što je tamo troje međunarodnih sudija koje BiH uopšte ne zanima, već samo njihova plata.

"Odluka je nepoštena, nekorektna, donijelo ju je nelegalno vijeće, jer je riječ o međunarodnim sudijama koji su davno imenovani i uopšte ne borave u BiH, već jednom dođu, dobiju dobre plate, ostave nam haos i odu svojim kućama i sa strane to gledaju", rekao je Ivanić novinarima u Banja Luci.

Ivanić kaže da se, prema pravoslavnom kalendaru, skoro svaki dan slavi neki svetac, tako da prema tome nijedan datum ne bio odgovarao za proslavu Dana RS, i ističe da je odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS primjer najgore moguće odluke koju je neko mogao donijeti u ovom trenutku.

"Kada god BiH počne nešto normalno da radi, da počne da se događa nešto pozitivno, uvijek se pojave stvari ovog tipa koje nas vraćaju unazad. Ova odluka je bila potpuno nepotrebna, od nje niko nije dobio ništa, samo ljudi koje žele sukob", rekao je Ivanić i dodao da oni koji su pokrenuli zahtjev i koji su donijeli ovakvu odluku žive u prošlosti i treba ih žaliti.

Ivanić smatra i da ima raznih načina za političko poigravanje sa ovom odlukom Ustavnog suda BiH, o čemu će razgovati sa liderima partija iz RS na sastanku u nedjelju koji organizuje predsjednik RS Dodik.

On je dodao da je juče razgovarao s predsjednikom Dodikom i da ima jasan stav o ovoj odluci, te smatra da će reagovanja iz RS biti u skladu sa stavovima Narodne skupštine Srpske.

"Garantujem da će 9. januar ostati Dan Republike, a oni koji su ovo pokrenuli vratili su nas unazad, ali se na to ne treba puno obazirati, već se treba baviti životom, ekonomskim temama, stvaranjem uslova za bolji žibvot, a ovo ostaviti ljudima koji žive u prošlosti", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da će trebati vremena da se stvari ponovo vrate u normalu, te da neće izaći iz kolicije sa SDA, jer bi im time dao prostor da se sami bave BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je jučer da je član Zakona o praznicima RS koji govori o 9. januaru kao Danu RS neustavan, te da Narodna skupština RS u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan RS neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH donese odluku kojom bi ovaj praznik proglasio neustavnim.
Prijavi grešku


Komentari (104)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...