BiH
143

Ivanić: Sarajevo mora da shvati da RS ima pravo da slavi svoj dan

FENA
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da je bilo značajno da se danas obilježi 9.januar kao "Dan RS" te ocjenjuje da je sve što se događalo prethodnih mjeseci u vezi s tim datumom "bilo potpuno pogrešno i vratilo BiH unazad".

"Današnji dan je pokazao i da RS, srpski narod posebno, želi da obilježava ovaj dan i da nema potrebe da se to zabranjuje", naveo je Ivanić u izjavi novinarima nakon svečane akademije u povodu Dana RS.

Kazao je da bilo kakva zabrana, bilo kome, da radi nešto što osjeća iz dna duše, uvijek dovodi do pogrešnih rezultata, problema i sukoba.

"Srbi dok su ovdje će slaviti 9. januar. Odluka Ustavnog suda BiH nas je samo učvrstila u potrebi da ovo radimo", rekao je Ivanić.

Ponovio je da RS ima mnogo načina kojima može "ignorisati oduku Ustavnog suda BiH o Danu RS".

"Možemo ignorisati sve odluke, usvojiti zakon o svetkovinama, koji je isti kao i zakon o praznicima, pa čekati novu odluku Ustvanog suda BiH, onda donijeti umjesto dana RS slavu RS, pa svečani dan RS i na taj način se inatiti narednih sto godina. Sarajevo mora shvatiti da RS hoće i ima pravo da slavi ovaj dan i da će svakom zabranom dalje dijeliti BiH", dodao je Ivanić.

Nada se da će se u ovoj godini umjesto u prošlost, stvari okrenuti ka budućnosti.

Kako se saznaje, Ivanić i drugi predstavnici Saveza za promjene prisustvovali su svečanoj akademiji, ali ne prisustvuju prijemu koji je u povodu Dana RS organizirao predsjednik RS Milorad Dodik.