{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Topić: BiH je u stanju povišene "političke temperature"

F
27.11.2015. u 11:49
0
12
Topić: BiH je u stanju povišene "političke temperature"
0
Topić: BiH je u stanju povišene "političke temperature"
Tanja Topić (Foto: Klix.ba)
Nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o 9. januaru kao Danu Republike Srpske neustavan, nastala je jedna veoma problematična politička situacija, ocijenila je danas za Fenu Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke.
Politički odnosi u BiH će, smatra ona, biti zaoštreni i pitanje je na koji način i kako će se razriješiti ova zasad otvorena situacija, imajući u vidu da je rukovodstvo RS-a vrlo izričito reklo da neće poštivati ovu odluku Ustavnog suda BiH.

"S druge, u političkom smislu je i Savez za promjene pretrpio političku štetu od partnera s kojima djeluju u formiranju vlasti na nivou države BiH", istakla je Topić.

Naglašava da je ovo permanentno stanje tenzija koje BiH živi posljednjih deset godina, s periodima kada je to manje ili više izraženije, ali i da će odluka uticati na reformske procese, vezano za evropski put BiH.

Topić stoga očekuje u BiH stanje povišene političke "temperature".

Ustavni Sud BiH usvojio je zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a, utvrdivši kako 9. januar, kao Dan RS-a, nije u skladu s Ustavom BiH.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik najavio je da će u nedjelju ili ponedjeljak sazvati sastanak svih predsjednika partija i nosilaca važnih funkcija u RS-u i BiH na kojem će se odrediti prema ovoj odluci Ustavnog suda BiH.

"Moj prijedlog bit će da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i da je stavi van snage, a do tada predstavnici RS-a neće raditi u institucijama BiH. To bi trebalo da bude naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve", naveo je Dodik za RTRS i dodao da je ovo pitanje u vezi s kojim treba da se svi okupe i usaglase, bez obzira na to ko je vlast, a ko opozicija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: