BiH
84

Stav EU u vezi Dana RS jasan: Odluke Ustavnog suda BiH su obavezujuće

Piše: Er. M.
Foto: AFP
Foto: AFP
Ustavni sud BiH ustanovio je da 9. januar kao zvanični praznik Dan RS nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Vlasti iz entiteta RS najavile su da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH, a iz Evropske unije upozoravaju da su "odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće".

Portparolka Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamile Milović-Halilović kazala je u kratkom komentaru za Klix.ba da "Ustav Bosne i Hercegovine navodi da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće."

Ustavni sud BiH jučer se očitovao o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH.

Vlasti iz entiteta Republika Srpska žestoko su negodovale na odluku Ustavnog suda BiH, a predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik kazao je kako ne planira sprovoditi odluku Ustavnog suda.

Prema Ustavu BiH, Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu između dva entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog ili oba entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine.

Ustav BiH jasno je precizirao da su "odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće". Svako nepoštivanje odluka ove pravosudne institucije predstavlja izravno kršenje državnog Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.