BiH
8

Hadžiomerović: Dodik nastavlja s destruktivnom politikom

FENA
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, odbijanjem da prihvati odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen 9. januara kao Dan RS, nastavlja sa svojom destruktivnom politikom upozorio je u izjavi za Fenu šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Izrazio je nezadovoljstvo najavom da, i pored odluke Ustavnog suda BiH, Dodik sutra u Banjoj Luci organizira prijeme "povodom obilježavanja 9. januara - Dana i krsne slave RS, Svetog arhiđakona Stefana", na koje je između ostalih pozvao privrednike, nevladine organizacije, studente, ali i druge zvaničnike RS, među kojima je i delegaciju Vijeća naroda RS.

"Odluke Ustavnog suda BiH se moraju implementirati, jer se u suprotnom krši Ustav BiH", rekao je Hadžiomerović.

Izazio je nezadovoljstvo i najavom srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da će prisustvovati proslavi Dana RS, 9. januara u Banjoj Luci, podsjetivši da je Vučić nedavno ponovio da se neće miješati u unutrašnje stvari BiH, čija je najveća pravna instanca osporila Dan RS i zatražila da se uskladi s Ustavom BiH.

"Pitanje praznika jeste unutrašnje pitanje BiH. Nakon odluke Ustavnog suda BiH najavljivati dolazak na veliku proslavu Dana RS jeste na jedan način diplomatski skandal", ocijenio je Hadžiomerović.

On u izjavi Feni naglašava da bi bilo bolje da se išlo ka kompromisnom rješenju kojim bi se postigao dogovor i o praznicima.

Ustavni sud BiH je krajem novembra usvoji zahtjev Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 3. b) Zakona o praznicima Republike Srpske, kojim se odredba da je za Dan RS određen 9. januar, proglašava neusklađenom s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Nakon ove odluke uslijedila je zajednička izjava vodećih političkih predstavnika tog bh. entiteta kojom je odbačena odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao Dana RS.

Zvaničnici RS-a i njeni predstavnici u institucijama BiH saglasili su se 29. novembra da Narodna skupština RS-a donese odluku i raspiše referendum na kome bi se narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS, 9. januara.

U zajedničkoj izjavi u 12 tačaka su zatražili od Parlamenta BiH da u roku 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao donošenje odluka s učešćem najmanje jednog sudije iz svih konstitutivnih naroda i oba bh. entiteta.

Po tom zakonu Ustavni sud BiH neće imati strane sudije u svom sastavu.