|

Salkić: Niko ne osporava entitetu da ima praznik, ali svih građana, ne samo Srba

Salkić: Niko ne osporava entitetu da ima praznik, ali svih građana, ne samo Srba
0
F
FENA
26.11.2015. u 21:14
53
komentara
0

dijeljenja
Salkić: Niko ne osporava entitetu da ima praznik, ali svih građana, ne samo Srba Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić ocijenio je večeras da je logična odluka Ustavnog suda BiH kojom je proglašen neustavnim 9. januar kao Dan RS-a, jer su bošnjački zvaničnici dugo godina ukazivali na činjenicu da je 9.januar kao praznik tog entiteta neprihvatliv s pozicije Bošnjaka.
Ukazao je da niko ne osprava da entitet ima pravo na praznik, ali on ne može biti praznik samo Srba i pravoslavaca, već svih građana.

"Ako se govori o prazniku entiteta, onda to mora biti datum koji je prihvatljiv svim građanima ovog entiteta, ako nas neko smatra njegovim građanima. Očito da oni koji su utvrdili taj datum nisu nas ni tada, a mnogi nas ni sada ne smatraju građanima ovog entiteta", rekao je Salkić.

On je naveo da, ukoliko neko smatra Bošnjake građanima RS, onda mora s njima dogovoriti koji je to datum koji je prihvatljiv kao praznik entiteta.

"Voljni smo i spremni da zajednički dogovorimo koji je to datum, a ne da nam se nameće i da se na obilježavanje dana ovog entiteta poziva na krsnu slavu i nameću određena vjerska uvjerenja", istakao je Salkić.

Stoga, ponavlja da je Odluka Ustavnog suda BiH logična i opravdana te očekuje da će institucije RS-a, u roku koji je odredio Sud, ispoštovati njegovu odluku, kao i sve dosadašnje, jer su obavezujuće.

To što entitetski predsjednik Milorad Dodik, ali i Narodna skupština RS odbacuju odluku Ustavnog suda BiH, Salkić kaže da se "oni ljute tek nekoliko sati od objave odluke, a Bošnjaci godinama ukazuju da su obespravljeni i da 9. januar za njih nije prihvatljiv“.

"Godinama ukazujemo da su nas pozivali na krsne slave, da se taj praznik obilježava u vjerskoj ikonografiji i imali smo pravo da se ljutimo. Niko ne osprava da entitet ima pravo na praznik, ali on ne može biti praznik samo Srba i pravoslavaca, već svih građana", naglasio je potpredsjednik RS-a.
Prijavi grešku


Komentari (53)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...