BiH
3

Salkić: Proslavljati dan RS-a koji će biti prihvatljiv za sve narode

FENA
Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U RS-u je neophodno utvrditi datum koji će obilježavati svi građani, a 9. januar to nije, ponovio je danas potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

To bi bilo, kako je naveo, ljudski.

U povodu sutrašnje javne rasprave u Ustavnom sudu BiH, a po zahtjevu za ustavnost Zakona o praznicima RS-a od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Salkić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da ne može prejudicirati odluku suda, ali da, ako se bude rukovodio mišljenjem Venecijanske komisije i onim što je navedeno u apelaciji, trebalo bi da utvrdi da Dan RS-a ne može biti 9.januar.

Više je razloga za to, ističe Salkić, ali i dodaje da entitet ima pravo na svoj dan, koji će biti prihvatljiv za sve građane.

Smatra da bi Ustavni sud BiH trebao da pozove nadležne u RS-u da predlože novi datum kao Dan RS i da se to utvrdi i kroz parlamentarnu proceduru.

Podsjeća da prilikom proslave Dana RS-a, 9. januara, zajedno se obavlja i vjerski dio, što ne treba nametati drugim konstitutivnim narodima i pripadnicima drugih vjerskih zajednica u RS-u.

Komentirajući ostavku načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, Salkić je dodao da je iznenađen tim potezom, budući da je u toj općini vladala pozitivna politička klima.

Ističući da ipak nema dovoljno informacija o svemu što se dešavalo, dodao je da očekuje da će Duraković ostati na načelničkoj funkciji.