Izetbegović o odluci Ustavnog suda BiH: Prihvatam RS, ali ih pozivam da sprovedu odluku

Piše: S. H./Klix.ba
27.11.2015. u 13:34
48
250
Izetbegović o odluci Ustavnog suda BiH: Prihvatam RS, ali ih pozivam da sprovedu odluku
48
Izetbegović o odluci Ustavnog suda BiH: Prihvatam RS, ali ih pozivam da sprovedu odluku Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je odluku Ustavnog suda kojim je 9. januar kao Dan Republike Srpske proglašen neustavnom odredbom.
Bakir Izetbegović obratio se medijima u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH kojom je zakonska odredba da 9. januar bude proglašen Danom RS-a neustavna.

"Pozivam sve čelnike i institucije u RS-u da sprovedu ovu odluku, jer ovo nije odluka protiv RS-a, ovim se ne šteti entitetu. Ovo je samo korak ka jednakosti svih građana u RS-u", istakao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH kazao je kako on prihvata Republiku Srpsku kao entitet, te da se to vidi kroz otvaranje radnih mjesta i trud da se ekonomska situacija poboljša za sve građane u tom entitetu.

"Iznenađen sam oštrom i emotivnom reakcijom nekih političara na odluku Ustavnog suda BiH. Ovo je korak ka jednakosti, a ja sam uvjeren da veliki dio Srba smatra kako nije dobro ignorisati osjećaje drugih. Zato ja pozivam vlasti u RS-u da prihvate odluku i da odrede prihvatljiv datum za sve", istakao je Izetbegović u svom obraćanju.

On je dodao da bi uvijek podnio apelaciju kojom se ispravljaju nepravde protiv bilo koga u BiH.

"Možda bi najbolje bilo odabrati datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao Dan RS-a. Nama ne smeta nikakva slava ili bilo koje drugo vjersko obilježje, ali je problem 9. januar iz dobro poznatih razloga", poručio je bošnjački član Predsjedništva koji je i podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba


Na kraju je istakao kako sumnja da će Narodna skupština odluku Suda sprovesti u narednih šest mjeseci, koliko je rok za implementaciju odluke, ali je siguran da će se to prije ili kasnije sprovesti. Također je potvrdio da će razmisliti o eventualnoj apelaciji Ustavnom sudu BiH, jer je i 18. novembar u nekim kantonima neradni dan zbog obilježavanja Dana Herceg-Bosne.

"Možda bi bilo bolje da je Sud odluku donio ranije, da bi se izbjegla eventualna komplikacija političkih procesa u BiH, ali sam zadovoljan jer je ovo trijumf svih onih koji su diskriminirani", zaključio je Izetbegović.


Komentari (250)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: