BiH
0

Ustavni sud BiH o apelaciji Izetbegovića: 9. januar kao Dan RS-a?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud BiH u utorak i srijedu raspravljat će o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS kojim se 9. januar utvrđuje kao zvanični praznik - Dan Republike.

Prvog dana zasjedanja Ustavni sud Bosne i Hercegovine će u predmetu održati javnu raspravu koja će početi u 10 sati u sali za plenarne sjednice Ustavnog suda.

Predmet javne rasprave je ocjena ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Podsjećamo, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tražio je ocjenu ustavnosti obilježavanja 9. januara.

Izetbegović je u apelaciji naveo da taj dan kao dan republike nije u skladu sa članom II/4. Ustava BiH.

Naveo je i da je 9. januar dan kada je "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH.

Brojni bh. političari smatraju da je obilježavanje 9. januara antidejtonsko i antiustavno s obzirom na to da taj dan nema nikakvo uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH.

Podsjećamo, Venecijanska komisija Vijeća Evrope dala je 2013. godine zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obilježava kao Dan Republike i krsna slava ovoga entiteta, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH.

Aktuelni Zakon o praznicima donesen je preglasavanjem Bošnjaka u Narodnoj skupštini i u Vijeću naroda RS.