{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ispoštovaćemo presudu 'Sejdić-Finci'"

S
11.5.2010. u 17:04
0
6
"Ispoštovaćemo presudu 'Sejdić-Finci'"
0
"Ispoštovaćemo presudu 'Sejdić-Finci'"
Sven Alkalaj
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je danas u Strazburu da će BiH ispoštovati presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", kojom je potvrđeno da ustavna i izborna legislativa u BiH nije usaglašena sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.
"Naš cilj je evropska, moderna demokratska država koja je bazirana na poštivanju zakona i punom uvažavanju ljudskih prava i osnovnih sloboda. Implementacija presude Suda za ljudska prava je od velike pravne i političke važnosti za BiH i predstavlja veliki izazov", rekao je Alkalaj na sesiji Komiteta ministara Savjeta Evrope.

On je naglasio da je BiH u potpunosti svjesna obaveze poštivanja ove presude i da vlasti BiH daju prioritet njenom provođenju, napominjući da je u tom cilju Savjet ministara BiH usvojio Akcioni plan za njenu implementaciju.

Alkalaj je ocijenio i da je ustavna reforma osjetljivo pitanje ne samo u BiH nego u svakoj državi članici Savjeta Evrope - navodi se u saopštenju za javnost Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je rekao da, uzimajući u obzir vrlo komplikovani ustavni sistem i način donošenja odluka u BiH, proces ustavnih reformi otvara široki prostor političke i pravne bitke raznih političkih subjekata sa različitim nacionalnim interesima, pravnim argumentima i raznim političkim sredstvima, a sve neposredno pred izbore u oktobru 2010. godine.

Alkalaj je informisao i da BiH ulazi u konačnu fazu ratifikacije Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Ministar inostranih poslova BiH podsjetio je da je BiH ispunila obaveze iz Mape puta za viznu liberalizaciju sa EU.

"Nadamo se objavi odluke o liberalizaciji viznog režima za BiH na sastanku EU - zapadni Balkan, koji će uz učešće SAD, Rusije i Turske, biti održan 2. juna u Sarajevu", rekao je Alkalaj.

Alkalaj je zaključio da BiH ostaje u potpunosti posvećena ispunjavanju preostalih obveza u okviru Savjeta Evrope i zahvalio Savjetu Evrope na pomoći koju pruža BiH kroz različite projekte.

Posebnu zahvalnost iskazao je na pažnji koja je ukazana organizovanjem debate o BiH tokom današnjeg radnog ručka ministara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: