Sven Alkalaj
0

"Ispoštovaćemo presudu 'Sejdić-Finci'"

SRNA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je danas u Strazburu da će BiH ispoštovati presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", kojom je potvrđeno da ustavna i izborna legislativa u BiH nije usaglašena sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Naš cilj je evropska, moderna demokratska država koja je bazirana na poštivanju zakona i punom uvažavanju ljudskih prava i osnovnih sloboda. Implementacija presude Suda za ljudska prava je od velike pravne i političke važnosti za BiH i predstavlja veliki izazov", rekao je Alkalaj na sesiji Komiteta ministara Savjeta Evrope.

On je naglasio da je BiH u potpunosti svjesna obaveze poštivanja ove presude i da vlasti BiH daju prioritet njenom provođenju, napominjući  da je u tom cilju Savjet ministara BiH usvojio Akcioni plan za njenu implementaciju.

Alkalaj je ocijenio i da je ustavna reforma osjetljivo pitanje ne samo u BiH nego u svakoj državi članici Savjeta Evrope - navodi se u saopštenju za javnost Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je rekao da, uzimajući u obzir vrlo komplikovani ustavni sistem i način donošenja odluka u BiH, proces ustavnih reformi otvara široki prostor političke i pravne bitke  raznih političkih subjekata sa različitim nacionalnim interesima, pravnim argumentima i raznim političkim sredstvima, a sve neposredno pred izbore u oktobru 2010. godine.

 Alkalaj je informisao i da BiH ulazi u konačnu fazu ratifikacije Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima. 

Ministar inostranih poslova  BiH podsjetio je da je BiH ispunila obaveze iz Mape puta za viznu liberalizaciju sa EU.
 "Nadamo se objavi odluke o liberalizaciji viznog režima za BiH na sastanku EU - zapadni Balkan, koji će uz učešće SAD, Rusije i Turske, biti održan 2. juna u Sarajevu", rekao je Alkalaj.

Alkalaj je zaključio da BiH ostaje u potpunosti posvećena ispunjavanju preostalih obveza u okviru Savjeta  Evrope i zahvalio Savjetu Evrope na pomoći koju pruža BiH kroz različite projekte. 

Posebnu zahvalnost iskazao je na pažnji koja je ukazana organizovanjem debate o BiH tokom  današnjeg radnog ručka ministara.