Miroslav Lajčak
0

"Nema novih uvjeta za bezvizni režim za BiH"

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
BiH je ispunila sve uvjete za liberalizaciju viznog režima i ne smiju se davati nikakve političke konotacije ili politička uvjetovanja da građani BiH dobiju bezvizni režim, konstatirano je danas na sastanku ministara vanjskih poslova BiH i Slovačke Svena Alkalaja i Miroslava Lajčaka u Sarajevu.

Kako su dvojica šefova diplomatija izjavila na konferenciji za novinare nakon susreta, na razgovorima su glavne teme bile ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva BiH u vezi s evroatlantskim integracijama, dok su bilateralni odnosi ocijenjeni kao prijateljski.

Dvije prijateljske zemlje imaju dobru komunikaciju i saradnju, koja će biti nastavljena posjetom ministra Alkalaja Bratislavi u koju ga je Lajčak pozvao na današnjim razgovorima.

Na sastanku je također razgovarano o putu BiH ka NATO-u te je šef bh. diplomatije prenio Lajčaku šta BiH treba da ispuni da bi dobila status MAP (Akcioni plan za članstvo).

Po Lajčakovim riječima, BiH je redovno na dnevnom redu svih najvažnijih skupova i "minimalno jednom mjesečno razgovaramo o BiH", a njemu je važno da uvijek dobije informacije iz prve ruke te će se danas, osim s Alkalajem, sastati s gotovo svim najvišim bh. političkim liderima.

Bivši visoki predstavnik u BiH je naglasio da je Evropska unija veoma zainteresirana za uspješan napredak BiH.

"Ne postoji ni zamor ni zavjera u odnosu prema BiH. Upravo suprotno, Predsjedništvo EU je veoma aktivno", kazao je Lajčak.

Naveo je da su u toku pripreme nekoliko aktivnosti vezano i za BiH, što je prilika da se stvari pokrenu naprijed, ali je potrebno i da predstavnici BiH na tim skupovima pokažu ne samo političku volju nego i konkretne rezultate.

Kada je u pitanju vizna liberalizacija, Lajčak je ocijenio da je BiH na dobrom putu te da su ostvareni rezutati "konkretni i impresivni".

"Očekujem pozitivnu odluku veoma brzo", naglasio je.

Upitan da prokomentira vijesti da će BiH, osim ispunjavanja tehničkih uvjeta, za viznu liberalizaciju morati ispuniti i neke dodatne političke uvjete (ustavna reforma ili implementacija presude u slučaju Finci-Sejdić), Lajčak je decidirano poručio da je vizna liberalizacija tehnički proces s jasno definiranim kriterijima koji se ne smiju proširivati.

"Ustavne promjene su jako važne za BiH, ali ne i za viznu liberalizaciju. Nećemo dozvoliti da se taj spisak uvjeta povećava niti da se unose politička pitanja", kazao je on.

Kada je u pitanju dobijanje statusa MAP-a u NATO-u, Lajčak je rekao da ima još malo vremena jer će se u aprilu o tome odlučivati na sastanku ministara vanjskih poslova.

"Urgirao sam da se to vrijeme iskoristi da se jasno vidi koliki je napredak urađen od sastanka u decembru koji nije bio pozitivan za BiH", rekao je on, dodajući da će Slovačka na sastanku u aprilu podržati BiH da dobije status MAP-a.

Pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Finci-Sejdić, naglasio je Lajčak, više je unutarnje pitanje BiH, ali će imati "snažne posljedice" jer će Evropska unija i Vijeće Evrope procjenjivati BiH i na osnovu toga kakav će odnos zauzeti politički lideri i institucije BiH u odnosu na ovu presudu.