Luciani o predmetu Sejdić-Finci
0

"BiH bi se mogla suočiti s ozbiljnim posljedicama"

SRNA
BiH bi se mogla suočiti sa ozbiljnim posljedicama ukoliko ne bude provedena presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ''Sejdić i Finci protiv BiH'', a održavanje izbora po aktuelnom Izbornom zakonu moglo bi dovesti u pitanje legitimnost izbornih rezultata, rekla je direktorka za političko savjetovanje i saradnju Vijeća Evrope Claudia Luciani.

Claudia Luciani je konstatovala tokom razgovora sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem da je BiH u određenim oblastima pokazala izvjestan napredak, ali da pred zemljom još stoje važne obaveze koje se moraju ispuniti.

Ove obaveze se, dodala je ona, prije svega odnose na provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ''Sejdić i Finci protiv BiH'' i usklađivanje Izbornog zakona BiH, i to prije izbora, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Alkalaj je istakao tokom susreta sa Monitoring timom Komiteta ministara Vijeća Evrope, kojeg predvodi Claudia Luciani, da su vlasti BiH svjesne činjenice da je preduslov za ulazak u EU potpuno ispunjavanje obaveza zemlje prema Savjetu Evrope.

On je istakao da je Vijeće ministara BiH usvojio Akcioni plan kojim su predviđene mjere sa rokovima za provođenje presude Suda u Strazburu i usklađivanje Izbornog zakona BiH. Vijeće ministara, dodao je Alkalaj, imenovao je Radnu grupu za provođenje Akcionog plana.

Alkalaj je napomenuo da je ostalo malo vremena ukoliko se zaista želi provesti presuda Suda u Strazburu prije izbora.

Ministar vanjskih poslova BiH je izrazio zahvalnost za svaku vrstu podrške koju Vijeće Evrope pruža BiH, ocijenivši kao pozitivnu ovu posjetu Monitoring tima radi dodatnog animiranja političke elite u BiH kako bi se što prije došlo do odgovarajućeg rješenja, jer je to u interesu građana ove zemlje.

Monitoring tim Komiteta ministara Vijeća Evrope boravi u BiH s ciljem procjene situacije u zemlji s aspekta ispunjenja postprijemnih obaveza i reformskih procesa u vezanih za procese evroatlantskih integracija.