{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan ausret Alkalaj - Cavasoglu

F
1.3.2010. u 18:14
0
0
Održan ausret Alkalaj - Cavasoglu
0
Održan ausret Alkalaj - Cavasoglu
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlütom Çavuşogluom, koji u našoj zemlji boravi na poziv Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz MVPBiH.
Ministar Alkalaj je čestitao predsjedniku Çavuşogluu na izboru za predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost zbog činjenice da predsjednik PSVE drži BiH visoko na listi prioriteta, te ocijenio da tu činjenicu ova posjeta našoj zemlji i potvrđuje.

Također, zahvalio se predsjedniku Çavuşogluu na dosadašnjem angažmanu kao članu Monitoring komiteta PSVE za nadgledanje ispunjavanja postprijemnih obaveza BiH prema VE.

Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika sa trenutnim unutrašnjopolitičkim prilikama u BiH, te vanjskopolitičkim prioritetima naše zemlje. Istakao je da je BiH ispunila većinu postprijemnih obaveza prema Vijeću Evrope.

Predsjednik Çavuşoglu je istakao da je razumljivo da BiH mora načiniti izmjene Ustava u mnogim aspektima, ali da je usklađivanje Ustava BiH i Izbornog zakona BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" sada postalo i pravnom obavezom BiH.

S tim u vezi, a uvažavajući činjenicu da je 2010. godina izborna godina u BiH, izrazio je očekivanje da će BiH što je moguće prije načiniti neophodne legislativne izmjene i na taj način provesti odluku Suda.

Ministar Alkalaj je istakao da je BiH svjesna važnosti ovog pitanja i informirao sagovornika da je Vijeće ministara BiH u tom smislu poduzelo konkretne korake, te da će uskoro usvojiti i Akcioni plan za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: