{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan ausret Alkalaj - Cavasoglu

F
1.3.2010. u 18:14
0
0
Održan ausret Alkalaj - Cavasoglu
0
Održan ausret Alkalaj - Cavasoglu
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlütom Çavuşogluom, koji u našoj zemlji boravi na poziv Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz MVPBiH.
Ministar Alkalaj je čestitao predsjedniku Çavuşogluu na izboru za predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost zbog činjenice da predsjednik PSVE drži BiH visoko na listi prioriteta, te ocijenio da tu činjenicu ova posjeta našoj zemlji i potvrđuje.

Također, zahvalio se predsjedniku Çavuşogluu na dosadašnjem angažmanu kao članu Monitoring komiteta PSVE za nadgledanje ispunjavanja postprijemnih obaveza BiH prema VE.

Ministar Alkalaj je upoznao sagovornika sa trenutnim unutrašnjopolitičkim prilikama u BiH, te vanjskopolitičkim prioritetima naše zemlje. Istakao je da je BiH ispunila većinu postprijemnih obaveza prema Vijeću Evrope.

Predsjednik Çavuşoglu je istakao da je razumljivo da BiH mora načiniti izmjene Ustava u mnogim aspektima, ali da je usklađivanje Ustava BiH i Izbornog zakona BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" sada postalo i pravnom obavezom BiH.

S tim u vezi, a uvažavajući činjenicu da je 2010. godina izborna godina u BiH, izrazio je očekivanje da će BiH što je moguće prije načiniti neophodne legislativne izmjene i na taj način provesti odluku Suda.

Ministar Alkalaj je istakao da je BiH svjesna važnosti ovog pitanja i informirao sagovornika da je Vijeće ministara BiH u tom smislu poduzelo konkretne korake, te da će uskoro usvojiti i Akcioni plan za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: