Nikola Špirić
0

"Prizivanje Dejtona dva - poigravanje sa BiH"

SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mevlutom Čavušogluom da svako prizivanje Dejtona dva predstavlja poigravanje sa stabilnošću BiH.

Špirić je novinarima nakon sastanka sa Čavušogluom rekao da to predstavlja poruku dijelu političkog establišmenta u BiH da ne moraju ništa da rade i dodao da je takav stav najpogubniji za BiH, te da je Čavušoglu to razumio.

"Tokom sastanka upoznao sam Čavušoglua o situaciji u BiH, napretku i zastojima na evroatlantskom putu BiH. Zamolio sam da se pomogne BiH kada je riječ o liberalizaciji viznog režima", rekao je Špirić.

On je ukazao da je BiH ispunila više od 90 odsto postprijemnih obaveza Vijeća Evrope i da je vrijeme da se iz statusa monitoringa pređe u status demokratskog dijaloga sa Savjetom Evrope.

Špirić je rekao da nikom u BiH ne bi trebalo da smeta da neko lobira za BiH, jer je to interes svih u zemlji - kako Republike Srpske tako i Federacije BiH.

"Međutim, ukoliko neko lobira da dođe do promjene Okvirnog mirovnog sporazuma, a ne zna šta drugo nudi, to je igra bez jasnog rezultata. A BiH je umorna od eksperimenata i ovoj zemlji treba unutrašnji dijalog, a ne dijalog sa međunarodnim adresama koje ponekad stvaraju cirkus od BiH", rekao je Špirić.

On je naglasio da evolucija sistema mora doći iz BiH, a ne da dolaze revolucionarna rješenja u BiH, jer takva rješenja ne garantuju opstanak BiH.

"Čavušoglu mi je čestitao 1. mart. Rekao sam mu da taj praznik slavi samo jedan dio BiH i da je ovo zemlja bez zakona o državnim praznicima. I oni kojima su puna usta BiH ne žele da se usvoji zakon o državnim praznicima", rekao je Špirić.

Špirić je na sastanku, na kome je učestvovala i specijalni predstavnik generalnog sekretara Savjeta Evrope Karolina Ravo, upoznao sagovornike o aktivnostima Savjeta ministara BiH kada je riječ o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".