Iz prve ruke
55

Iseliti u Njemačku ili ipak ne? Evo šta se sve promijenilo i koliko od korone, rata u Ukrajini...

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svakodnevno se susrećemo sa situacijom da državljani Bosne i Hercegovine žele odseliti u Njemačku u potrazi za boljim uslovima života.

Iseljenja su svakodnevnica, a tome svjedoče i dugi redovi ispred Ambasade Njemačke u Sarajevu. No, postavlja se esencijalno pitanja da li je za svakoga pametno otići, raditi i živjeti u Njemačkoj ili ipak ne uvijek i za svakoga.

Pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini, enormna poskupljenja hrane, režija, stanova i ostalog u mnogo čemu je promijenilo živote ljudi u Njemačkoj u odnosu na period od prije nekoliko godina.

Sve češći slučajevi su onih koji se vraćaju u BiH nakon što su se razočarali u mnoge stvari koje su sebi drugačije predstavili u Njemačkoj ili su im drugačije predstavili oni koji tamo već žive.

S tim u vezi potrebno je pitati one koji imaju decenijsko iskustvo u inostranstvu, a ipak su vezani za maticu te poznaju istinski stanje kako u BiH tako i u Njemačkoj.

Dakle sve - šta je za jednog stranca sa Zapadnog Balkana bitno kada želi iseliti: viza, radno mjesto, zarada, stan, zdravstveno osiguranje, porez, spajanje porodice, kako odgojiti porodicu a da ne izgube svoj identitet, koliko i da li je bitno poznavanje njemačkog jezika i ako jeste u kolikoj mjeri?

Koji pozivi su posebno traženi, a koji manje? Šta je posebno kod šofera i medicinskih sestara? Koje su posljednje političke prilike u Njemačkoj?

Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja, možete pronaći u podcastu "#NeMaDaNeMa fondacije Nedim Makarević" gdje je gostovao Dino Klepo, vlasnik popularne Facebook stranice "Gastarbeiter".