BiH
10

Inzko u Vijeću sigurnosti: Retrogradna politika i poricanje genocida se nastavljaju

Klix.ba
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Situacija u FBiH u posljednjih šest mjeseci prilično je poljuljana, dok se RS na neki način odmakla, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u današnjem obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, kojem je podnio svoj deveti, a do sada 43. polugodišnji izvještaj.

Inzko je istakao da BiH zaostaje za zemljama u regiji, te kao najveći problem naveo što njeni lideri i dalje svoje interese stavljaju ispred interesa građana i zemlje.

Inzko je dodao da se treba uraditi puno toga da bi se ova situacija promijenila.

Govoreći o FBiH, naveo je da je formirana koalicija koja ima većinu da formira vladu, ali da oni nisu mogli da urade puno i da zaštite prava naroda u BiH.

"Moramo biti i svjesni da vlast u FBiH ne mogu funkcionisati kako treba jer je njen predsjednik u pritvoru", rekao je visoki predstavnik i dodao: "RS se na neki način odmakla od FBIH. Koalicija je izabrala novog premijera i izabrala veliki broj novih ministara kao odgovor na ekonomsku situaciju. Vlada RS nastavlja da se redovno sastaje i pokušava da odgovori na mnoge zahtjeve".

Ipak, naveo je da ga brinu osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH koja dolaze od nekih osoba, uključujući predsjednika RS Milorada Dodika. Inzko kaže da je i prije govorio da to zaslužuje posebnu pažnju međunarodne zajednice jer njegove izjave predstavljaju "nastavak ove zabrinjavajuće politike".

"Prije nekoliko dana je izjavio da BiH nema apsolutno nikakvu mogućnost da preživi, opisao je BiH kao mučenika na izdisaju. Te izjave se stalno ponavljaju, a nastavljaju se i retrogradna politika i poricanje genocida", izjavio je, između ostalog, Inzko u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.