BiH
3

Dodik: Inzko je odgovoran za krizu u Federaciji BiH

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/SRNA)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/SRNA)
Najveću odgovornost za krizu vlasti u Federaciji BiH snosi upravo aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je svojom nezakonitom intervencijom spriječio donošenje odluke Centralne izborne komisije BiH, kao jedinog ovlaštenog organa, naveo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u propratnom pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu, uz Deveti izvještaja RS-a upućen Vijeću sigurnosti-a UN.

On konstatira da, ipak, visoki predstavnik posvećuje veliki dio svog izvještaja kritici pojedinih rukovodilaca RS-a i to "ne zbog njihovih postupaka, već zbog slobodnog izražavanja mišljenja, uvjerenja i ideja“.

"akve kritike od diplomate koji prisvaja nezakonita ovlaštenja da smjenjuje izabrane zvaničnike jednostranim ukazom, protivno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i drugim međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava, mogao bi da se protumači kao pokušaj gušenja slobode izražavanja", tvrdi Dodik.

Navodi da se jedina značajna kritika aktivnosti Vlade RS-a tiče odluke RS-a da privremeno dodijeli matične brojeve novorođenoj djeci nakon što je BiH prestala da ih izdaje.

"Kao što je objašnjeno u poglavlju dva Izvještaja Republike Srpske Vijeću sigurnosti, odluka Republike Srpske da dodjeljuje matične brojeve predstavlja privremeni "most“ koji ima za cilj da spriječi da zdravstveno osiguranje djece trpi zbog političkog sukoba na nivou BiH", stoji u pismu.

Dodik navodi i da izvještaj visokog predstavnika "prepoznaje da je neuspjeh BiH da riješi situaciju stvorio ozbiljne komplikacije običnim građanima sa novorođenom djecom, ali njegova posvećenost centralizaciji je toliko jaka da on čak osuđuje i privremenu mjeru RS za zaustavljanje ovih teškoća dok se spor na nivou BiH ne riješi".

Inzkov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, kako dodaje entitetski predsjednik, nastoji da oduzme legitimitet naporima RS, usmjerenim ka očuvanju ustavne podjele nadležnosti između entiteta i BiH, prikazujući ih kao pokušaj "nazadovanja u provođenju Dejtonskog sporazuma, što je zamjena teza koja okreće stvarnost naglavačke".

Dodik, između ostalog, ponavlja da u Dejtonskom sporazumu nigdje ne piše da sporazum treba da bude proveden prenošenjem nadležnosti, koje po Ustavu pripadaju entitetima, na nivo BiH.

Ipak, dodao je, visoki predstavnik je na stanovištu da proširenje nadležnosti nivoa BiH, izvan onog predviđenog Ustavom, spada u provođenje mirovnog sporazuma, što je potpuno nezakonito i netačno.

Ponavlja i da je RS posvećena poštivanju Dejtonskog sporazuma, uključujući i podjelu nadležnosti između entiteta i BiH predviđenu Ustavom BiH.

Uz optužbe na rad visokih predstavnika, naveo je i da su od druge polovine 1990-tih godina, "visoki predstavnici razgrađivali decentralizovani ustavni poredak BiH kroz pritisak, prinudu i autokratske ukaze“.

"Do današnjeg dana RS se konstantno mora braniti od nastojanja visokog predstavnika i drugih usmjerenih ka daljem širenju nadležnosti nivoa BiH, kršeći pri tom njihova jasna razgraničenja koja daje Ustav BiH ili ka pretvaranju ustavnog poretka BiH u sistem sa većim stepenom centralizacije", naveo je entitetski predsjednik.

Smatra i da je Inzkov izvještaj "skroman i uopšten u svojoj kritici zvaničnika Federacije, posebno lidera bošnjačkih stranaka, za postupke koji su produbili krizu u ovom entitetu i koji i dalje uzrokuju štetne posljedice širom BiH".

Dodik navodi da, iako su izabrani rukovodioci BiH nastavili da postižu važne dogovore, njihovo provođenje u zakonodavstvo se odvija veoma sporo, prvenstveno zbog dubokih političkih i nacionalnih podjela unutar drugog entiteta BiH, Federacije BiH.

"To se odražava i kao nefunkcionalnost institucija BiH uspostavljenih uglavnom intervencijom visokog predstavnika mimo odredaba Ustava i Dejtonskog sporazuma, što upućuje RS na očuvanje BiH uspostavljene međunarodnim ugovorom. Poštujući decentralizovanu ustavnu strukturu BiH, RS nastoji ostvariti napredak u procesu reformi, usmjerenih ka poboljšanju ekonomske konkurentnosti i usaglašavanje zakona sa standardima EU", naveo je, između ostalog, Dodik.

U Devetom izvještaja tog bh. entiteta Vijeću sigurnosti UN-a još se navodi da RS zahtijeva od međunarodne zajednice poštivanje Ustava BiH i saradnju na pokretanju RS, kao i BiH u cjelini, naprijed u prosperitetnu, evropsku budućnost.

"Decentralizovana struktura BiH, sadržana u njenom Ustavu kao dijelu međunarodnog ugovora, od suštinske je važnosti za funkcionalno upravljanje i reformu u RS i mora biti očuvana. Decentralizovana struktura omogućila je RS da znatno poboljša svoj poslovni ambijent i usaglasi veći dio svog zakonodavstva sa standardima EU, čak i dok se Federacija BiH uz napore reformisala". stoji, između ostalog, u izvještaju.