BiH
0

Dodik: Inzkov izvještaj je pun netačnosti i stereotipa

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/SRNA)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/SRNA)
Visoki predstavnici doprinijeli su da Bosna i Hercegovina bude neuspješna zemlja, tvrdi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i osporava navode i iz najnovijeg izvještaja visokog predstavnika u BiH Valetina Inzka Vijeću sigurnosti UN-a.

Dodik kaže da je taj izvještaj “pun netačnosti i stereotipa koji su stvoreni u prošlosti”.

Netačnosti se odnose, kaže, na pozivanje na Ustav BiH u pogledu pitanja koja nisu njime regulirana, među kojima su Sud i Tužilaštvo BiH, jer visoki predstavnik tvrdi da je to ustavna kategorija.

"To nije nadležnost BiH, nego rezultat nasilja visokih predstavnika. Oni to, naravno, neće da kažu, ali naše je da govorimo o tome", tvrdi Dodik.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da se upravo mjerama Paddyja Ashdowna bh. političari bave i danas, kao što je pitanje imovine, zbog čega su spriječeni da provode reformske i integracione procese.

Ponovio je da BiH može funkcionirati jedino ukoliko se vrati poštovanju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava.

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se danas Vijeću sigurnosti UN-a i podnijeti svoj deveti, a do sada 43. polugodišnji izvještaj visokog predstavnika o situaciji u Bosni i Hercegovini i provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik je informirao Vijeće sigurnosti UN-a da, dok druge zemlje u regiji idu naprijed i integriraju se u euroatlantske institucije, Bosna i Hercegovina još više zaostaje za njima jer njeni lider i dalje stavljaju uske političke interese ispred napretka u interesu građana, najavljeno je iz OHR-a.

On je Vijeće sigurnosti UN-a obavijestio da u šest mjeseci koje pokriva izvještaj, od 27. oktobra 2012. do 20. aprila 2013., zbog osporavanja vladavine zakona, osporavanja suvereniteta i integriteta države te zbog hroničnih političkih borbi vlasti ne mogu efikasno riješiti materijalne probleme s kojima se građani BiH suočavaju kao posljedicom ekonomske krize.

U obraćanju, visoki predstavnik je istaknuo da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati one u Bosni i Hercegovini koji žele da idu naprijed, i oduprijeti se onima koji žele da opet otvore stare rane.