BiH
4

Inzko pred Vijećem UN-a: BiH zaostaje u euroatlantskim integracijama

FENA
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik Valentin Inzko obratit će se u utorak Vijeću sigurnosti UN-a i podnijeti svoj deveti, a do sada 43. polugodišnji izvještaj visokog predstavnika o situaciji u Bosni i Hercegovini i provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik će informirati Vijeće sigurnosti UN-a da, dok druge zemlje u regiji idu naprijed i integriraju se u euroatlantske institucije, Bosna i Hercegovina još više zaostaje za njima jer njeni lider i dalje stavljaju uske političke interese ispred napretka u interesu građana, saopćeno je iz OHR-a.

On će Vijeće sigurnosti UN-a obavijestiti da u šest mjeseci koje pokriva izvještaj, od 27. oktobra 2012. do 20. aprila 2013., zbog osporavanja vladavine zakona, osporavanja suvereniteta i integriteta države te zbog hroničnih političkih borbi vlasti ne mogu efikasno riješiti materijalne probleme s kojima se građani BiH suočavaju kao posljedicom ekonomske krize.

U svom obraćanju, visoki predstavnik će istaći da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati one u Bosni i Hercegovini koji žele da idu naprijed, i oduprijeti se onima koji žele da opet otvore stare rane.

Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a u utorak, visoki predstavnik će se sastati s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

U srijedu, 15. maja, visoki predstavnik putuje u Washington na sastanke sa zamjenikom državnog tajnika Williamom Burnsom i drugim visokim zvaničnicima Vlade SAD-a.

Visoki predstavnik će obavijestiti zvaničnike SAD-a o trenutnom negativnom trendu u političkim okolnostima u BiH i budućem angažmanu međunarodne zajednice u ovoj zemlji, saopćeno je iz OHR-a.