BiH
56

Internet i za najstarije: Oni su online seniori i sa oduševljenjem uče surfati

Klix.ba
Prvim besplatnim edukacijama o internetu osobama treće dobi u Gerontološkom centru u Sarajevu jučer je zvanično počeo projekat "Online seniori", koji su pokrenuli Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini sa kompanijama Telemach, Microsoft i projektom MarketMakers kojeg podržava švicarska Vlada.

"Zadovoljstvo mi je edukacijama otvoriti ovaj zvanični dio projekta. Cilj nam je educiranje 1.200 osoba treće životne dobi u BiH i povećanje stope informatičke pismenosti među njima. Partner projekta je Gerontološki centar kojem će od strane organizacije biti uručena donacija od 20 prenosivih uređaja", kazala je direktorica Američke trgovinske komore u BiH Violeta Čibukčić.

"Prvom edukacijom od 8 sati započeli smo jednomjesečna predavanja o internetu u Sarajevu, a ujedno i sjajno druženje. Polaznici su zaista oduševljeni projektom, što nam je posebno bitno, a prva predavanja su prošla odlično. Uz pozitivnu atmosferu jutros su polaznici projekta pokazali kako životna dob uopće nije bitna ukoliko postoji želja i motivacija da se materija savlada. Upravo osobe treće životne dobi su danas bile primjer da se sve može savladati", kazala je Edina Kurić Zorlak, voditeljica projekta "Online seniori".

Za učešće u njemu mogu se prijaviti svi koji to žele na kontakt telefon 033 846 846, zatim u korisničkim servisima Telemacha u BBI-u i na Stupu, kao i na recepciji Gerontološkog centra Sarajevo.

Interesantno je da je konferenciji za medije prisustvovao i predstavnik SAD Ambasade Sarajevo Matthew Fullertonm koji je također imao riječi hvale za projekat pokrenut sa ciljem povećanjem digitalne pismenosti u BIH. Njemu je direktor Gerontološkog centra uručio umjetničko djelo štićenika Centra "Kip slobode".

Predstavnicima medija viziju Microsofta predstavila je Elena Kovačević.

"Vizija Microsoft kompanije je tehnologija dostupna svima. Posredstvom projekta 'Online seniori' Microsoft će svojim učešćem omogućiti tehnologiju dostupnu svima. Microsoft je za potrebe ovog projekta angažovao studente, te osigurao donaciju Gerontološkom centru u vidu softvera", istakla je Kovačević.