{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


AmCham BiH pokreće projekat za povećanje digitalne pismenosti osoba treće dobi

15.6.2015. u 13:42
140
26
AmCham BiH pokreće projekat za povećanje digitalne pismenosti osoba treće dobi
140
Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini sa članicama, kompanijama Telemach, Microsoft, i projektom MarketMakers kojeg podržava Švicarska Vlada, uskoro počinje realizaciju projekta "Online seniori".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Cilj projekta je povećanje digitalne pismenosti osoba treće dobi, podizanje svjesti kod mladih za brigu o starijima, te smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe tehnologije.

Realizacijom projekta "Online seniori" obučit će se 1.200 osoba, a održavanjem 7.200 sati radionica tokom trajanja projekta na području Sarajeva, Mostara i Zenice, značajno će se povećati stopa informatičke pismenosti među osobama treće dobi u BiH.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što AmCham BiH, u suradnji sa svojim članicama kompanijama Telemach i Microsoft, kreće u realizaciju projekta "Online seniori". Vrijednost projekta je u samoj činjenici da je namijenjen konkretno generaciji treće dobi. Izražavam nadu da će ovaj društveno korisni projekat biti prepoznat, te da će poslužiti kao izvrstan primjer brige mladih o starijima, kroz vedru atmosferu i sticanje novih znanja", kaže Violeta Čibukčić, direktorica Američke trgovinske komore u BiH.

Gerontološki centar Sarajevo partner je projekta "Online seniori" te istovremeno i ustanova u kojoj će se održavati radionice u Sarajevu.

"Od prvog dana osnivanja Telemacha u BiH, ponašamo se kao društveno odgovorna kompanija. Ovaj projekat je samo jedan u nizu koji realizujemo zbog brige prema zajednici u kojoj djelujemo. Naša ciljna grupa sada su Bosanci i Hercegovci treće životne dobi koji žele da unaprijede svoja znanja i tako uhvate nit sa Evropom kada je tehnologija u pitanju. U okviru projekta "Online seniori" održat će se 7.200 sati radionica što će značajno uticati na povećanje stope informatičke pismenosti među osobama treće životne dobi, ali i u BiH. Značajno je i da su radionice prilagođene polaznicima ali i da su potpuno besplatne - kaže Željko Batistić, generalni direktor kompanije Telemach i dodaje: Po završetku projekta Gerontološkom centru bit će uručena i donacija od 20 uređaja. Telemach u okviru ovog projekta donira će besplatno internet u glavnoj sali GC ali isto tako i u dnevnim boravcima cijelog Centra, mjestima gdje se najviše okupljaju štićenici. Na taj način polaznici će biti u mogućnosti da praktično i poslije edukacija primjenjuju vještine stečene na radionicama.

Prijave na edukacije mogu se izvršiti i putem ispunjenih prijavnica koje se mogu preuzeti na okupljalištima osoba treće dobi, Ferhadija - šahovska ploča, Otoka - tramvajska stajališta- kod Olimpijskog bazena i lokacija Vrelo Bosne Ilidža. Prijavnice potencijalni polaznici trebaju dostaviti u Gerontološki Centar ili u poslovnice Telemacha - BBI ili Stup ili se prijaviti na broj 033 846 846. Rok za prijave je 30.06. 2015.

"Jedna od prvih vizija Microsoft kompanije je tehnologija dostupna svima, a naš cilj i jeste da sve generacije imaju pristup tehnologiji. Također, nastojimo biti uključeni u projekte koji omogućavaju taj pristup. Projekat "ONLINE SENIORI " je upravo jedan od takvih projekata i sa zadovoljstvom smo zajedno sa našim partnerima incirali isti. Microsoft je u okviru ovog projekta obezbijedio softversku donaciju Gerontološkom centru u Sarajevu, ali smo istovremeno angažovali i određen broj studenata koji će biti predavači na radionicama za osobe treće životne dobi. Na ovaj način želimo da potaknemo mlade ljude da pomažu starijim osobama, ali i da shvate sve izazove koji se pred njima nalaze kada je u pitanju upotreba tehnologija", kaže Omar Krivošija, direktor Microsoft ureda u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: