{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


AmCham BiH pokreće projekat za povećanje digitalne pismenosti osoba treće dobi

Klix.ba
15.6.2015. u 13:42
140
26
AmCham BiH pokreće projekat za povećanje digitalne pismenosti osoba treće dobi
140
Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini sa članicama, kompanijama Telemach, Microsoft, i projektom MarketMakers kojeg podržava Švicarska Vlada, uskoro počinje realizaciju projekta "Online seniori".
Cilj projekta je povećanje digitalne pismenosti osoba treće dobi, podizanje svjesti kod mladih za brigu o starijima, te smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe tehnologije.

Realizacijom projekta "Online seniori" obučit će se 1.200 osoba, a održavanjem 7.200 sati radionica tokom trajanja projekta na području Sarajeva, Mostara i Zenice, značajno će se povećati stopa informatičke pismenosti među osobama treće dobi u BiH.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što AmCham BiH, u suradnji sa svojim članicama kompanijama Telemach i Microsoft, kreće u realizaciju projekta "Online seniori". Vrijednost projekta je u samoj činjenici da je namijenjen konkretno generaciji treće dobi. Izražavam nadu da će ovaj društveno korisni projekat biti prepoznat, te da će poslužiti kao izvrstan primjer brige mladih o starijima, kroz vedru atmosferu i sticanje novih znanja", kaže Violeta Čibukčić, direktorica Američke trgovinske komore u BiH.

Gerontološki centar Sarajevo partner je projekta "Online seniori" te istovremeno i ustanova u kojoj će se održavati radionice u Sarajevu.

"Od prvog dana osnivanja Telemacha u BiH, ponašamo se kao društveno odgovorna kompanija. Ovaj projekat je samo jedan u nizu koji realizujemo zbog brige prema zajednici u kojoj djelujemo. Naša ciljna grupa sada su Bosanci i Hercegovci treće životne dobi koji žele da unaprijede svoja znanja i tako uhvate nit sa Evropom kada je tehnologija u pitanju. U okviru projekta "Online seniori" održat će se 7.200 sati radionica što će značajno uticati na povećanje stope informatičke pismenosti među osobama treće životne dobi, ali i u BiH. Značajno je i da su radionice prilagođene polaznicima ali i da su potpuno besplatne - kaže Željko Batistić, generalni direktor kompanije Telemach i dodaje: Po završetku projekta Gerontološkom centru bit će uručena i donacija od 20 uređaja. Telemach u okviru ovog projekta donira će besplatno internet u glavnoj sali GC ali isto tako i u dnevnim boravcima cijelog Centra, mjestima gdje se najviše okupljaju štićenici. Na taj način polaznici će biti u mogućnosti da praktično i poslije edukacija primjenjuju vještine stečene na radionicama.

Prijave na edukacije mogu se izvršiti i putem ispunjenih prijavnica koje se mogu preuzeti na okupljalištima osoba treće dobi, Ferhadija - šahovska ploča, Otoka - tramvajska stajališta- kod Olimpijskog bazena i lokacija Vrelo Bosne Ilidža. Prijavnice potencijalni polaznici trebaju dostaviti u Gerontološki Centar ili u poslovnice Telemacha - BBI ili Stup ili se prijaviti na broj 033 846 846. Rok za prijave je 30.06. 2015.

"Jedna od prvih vizija Microsoft kompanije je tehnologija dostupna svima, a naš cilj i jeste da sve generacije imaju pristup tehnologiji. Također, nastojimo biti uključeni u projekte koji omogućavaju taj pristup. Projekat "ONLINE SENIORI " je upravo jedan od takvih projekata i sa zadovoljstvom smo zajedno sa našim partnerima incirali isti. Microsoft je u okviru ovog projekta obezbijedio softversku donaciju Gerontološkom centru u Sarajevu, ali smo istovremeno angažovali i određen broj studenata koji će biti predavači na radionicama za osobe treće životne dobi. Na ovaj način želimo da potaknemo mlade ljude da pomažu starijim osobama, ali i da shvate sve izazove koji se pred njima nalaze kada je u pitanju upotreba tehnologija", kaže Omar Krivošija, direktor Microsoft ureda u Bosni i Hercegovini.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: